Status malog preduzetnika koriste za skrivanje prihoda

Status malog preduzetnika koriste za skrivanje prihoda

Prethodne kontrole sektora ugostiteljstva su pokazale da se veliki broj preduzetnika koji obavlja ovu djelatnost krije iza statusa malog preduzetnika, pokušavajući na taj način izbjeći prijavljivanje i plaćanje poreskih obaveza.

Ovo je ustanovljeno dosadašnjom analizom Poreske uprave Republike Srpske koja se odnosila na sektor pripreme i posluživanja hrane i pića, a kako su najavili, planiraju pojačati nadzor i u narednom periodu. Dosadašnjom kontrolom utvrđena je zloupotreba, posebno kod obveznika koji su registrovani kao samostalni preduzetnici.

„Kontrole su nam pokazale da oni status malog preduzetnika koriste za skrivanje prihoda“, saopštili su iz Poreske uprave Republike Srpske.

Kako su dalje objasnili, analize su im pokazale da značajan dio poreskih obveznika iz ovog sektora zloupotrebljava olakšice koje mali preduzetnici ostvaruju. Naime, registracija malih preduzetnika povlači sa sobom poseban oblik oporezivanja koji je detaljnije objašnjen u Zakonu o porezu na dohodak Republike Srpske.

„Uvidjeli smo da troškovi analiziranih obveznika premašuju njihove prijavljene prihode, što nam ukazuje na ozbiljan rizik od neevidentiranja, odnosno skrivanja značajnog dijela prihoda“, kazali su oni.

Prema njihovim riječima, prihodi koji jesu evidentirani kod analiziranih obveznika ne mogu izmiriti osnovne rashode kao što su troškovi nabavke robe, režijski troškovi, troškovi bruto plata radnika, zatim zakupa i slično.

„Pored ovoga, dio poreskih obveznika nije prijavio u ‘Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa’ onaj broj radnika koji je potreban da bi oni nesmetano obavljali svoju djelatnost“, kazali su iz Poreske uprave, objasnivši da se ovdje naročito misli na broj radnika, te broj sati.

S tim u vezi, Poreska uprava najavljuje nastavak analize stanja u oblasti ugostiteljstva, sa naglaskom na preduzetnike za koje postoji indicija skrivanja prometa, neprijavljivanja radnika, a i s tim u vezi pozivaju i građane da prijave svaku sumnju na iste, te svaki slučaj neizdavanja fiskalnog računa.

Najavljeno pojačanje kontrole podržava Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske „Horeca“, ističući da su one svakako potrebne.

„Podržavamo svaki vid kontrole“, kazao je Kurtinović za „Nezavisne“.

Kako je objasnio, bilo kakva zloupotreba od strane preduzetnika u ovom sektoru ugrožava one poslodavce koji rade sve u skladu sa zakonom, odnosno one koji poštuju zakonske obaveze.

Što se tiče onih koji se kriju iza statusa malih preduzetnika, Kurtinović je kazao da ih ima, ali da vjeruje da su većinom manji lokali.

„Ima veliki broj onih koji pokušavaju da izbjegnu PDV sistem, ali to su većinom mali lokali“, kazao je on ističući da bi oni trebalo da se drugačije i bolje organizuju.

„Poslodavac ne smije da zapošljava više od tri radnika a da nije u PDV sistemu“, poručio je Kurtinović.

Cilj povećanje plata i iskorjenjivanje sive zone

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić rekao je juče da će resorno ministarstvo biti servis Udruženju poslodavaca ugostiteljstva i turizma „Horeca“ i svim sličnim organizacijama da bi radnicima u ovoj oblasti bile povećane plate i da bi bila smanjena ili iskorijenjena siva zona.

„Cilj je da ih povežemo i da oni i različiti domaći proizvođači plasiraju svoju robu i usluge prema našim hotelima i ugostiteljskim kapacitetima širom Srpske“, rekao je on nakon sastanka sa predstavnicima „Horece“.

Dodao je da su u Ministarstvu svjesni visine plata radnika u ovom sektoru i sive zone u isplati plata i na planu boravišnih taksa.

„Naše ministarstvo za treći kvartal ove godine priprema izmjenu Zakona o boravišnim taksama, i to na način da uredimo tu i oblast isplate plata“, najavio je Šulić.

Dalibor Šajić iz „Horece“ rekao je da će ovo udruženje zajedno s izvršnom vlašću Republike Srpske pokušati da Srpsku označi kao vodeći turistički centar u regionu.

„Prvi cilj je da zadržimo radnu snagu ovdje i povećamo plate, te da edukujemo ljude koji rade u ovoj oblasti“, rekao je Šajić.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This