Stabilna cijena nafte čuva niže račune za gas u BiH

Stabilna cijena nafte čuva niže račune za gas u BiH

Cijene gasa u Evropi su u padu.

Iako to direktno ne dotiče BiH, dobre vijesti su što su i cijene nafte na svjetskom tržištu, od kojih zavisi cijena gasa kod nas, već neko vrijeme stabilne, a ako se to nastavi, poručuju stručnjaci, nije isključena mogućnost da od 1. aprila budu dodatno manji iznosi na računima potrošača.

Stari kontinent je, kako stvari stoje, uspješno prevazišao krizu divljanja cijene prirodnog gasa, koja je, podsjetimo, u avgustu i septembru 2022. godine iznosila 3.600-3.700 dolara za 1.000 Sm3 (kubika).

To su bile cijene gasa sa referentne TTF berze u Nizozemskoj. Evropa je sa pravom strahovala, jer je rusko-ukrajinski sukob bio u svom zenitu.

Transportni gasovodi širom Evrope redom su ispadali iz pogona, panično su se punile zalihe ovim energentom, a tražili su se novi izvori gasa.

Potezale su se sve moguće mjere štednje, jer prognoze nisu bile obećavajuće, a sve je išlo ka tome da dođe do potpune nestašice gasa.

Međutim, zahvaljujući mjerama, pronalasku novih izvora dopremanja, ali prije svega i jako stabilnim vremenskim prilikama koje su omogućile da skladišta gasom budu gotovo popunjena, cijene gasa su se, van svih prognoza, vratile na nivo iz septembra 2021. godine i sada se kreću na TTF-u oko 630 USD za 1.000 Sm3.

„Kako zima odlazi, realno je da nema više opasnosti da se vrate stare cijene i realno je da bi moglo doći do daljeg pada. Evropa je u zadnjih pola godine uradila posao vrijedan divljenja, jer npr. jedna Njemačka, koja je gotovo u kompletu bila zavisna od ruskog gasa, sada otvara pet LNG terminala, a i ostatak Evrope se vrlo uspješno izborio s tim, pa više i ne možemo reći da će biti nekih ucjena po pitanju isporuke energenata“, kaže za „Nezavisne novine“ Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

Naravno, nastavlja on, moguće je da se desi i određeni eksces, ali više ne ni trebalo da dođe do ranijeg stanja.

„Ako se ovako nastavi, moguće je da se cijene vrate na iznos od 200-300 dolara, koliko je bilo tamo 2019. ili 2018“, smatra Bečarević.

Ipak, prema njegovim riječima, ništa od ovog ne utiče na BiH. Podsjeća da je u BiH još isti princip formiranja cijene prirodnog gasa, a to je putem cijene nafte i naftnih derivata u proteklih devet mjeseci. Ipak, razloga za optimizam, kaže, ima.

„Ono što mogu sigurno reći jeste, ako cijene nafte ostanu na svjetskom tržištu, a to je negdje oko 80-90 dolara, realno je očekivati da od 1. aprila dođe do još jednog smanjenja cijene prirodnog gasa u BiH. U BiH je na razini, za krajnjeg kupca, 694 dolara (USD) za 1.000 Sm3 (kubika)“, pojasnio je Bečarević.

Sa druge strane, u udruženjima potrošača nisu optimistični u vezi s ovim najavama.

„Razlog je taj što smatramo da nismo toliki korisnici gasa, jer koristimo vlastitu energiju. Ono što najviše utiče na poskupljenje i pojeftinjenje svih proizvoda i usluga, barem kod nas, jesu energenti električna energija i gorivo“, poručuje Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača „Reakcija“ iz Banjaluke.

Srdić napominje i da trenutna cijena goriva na benzinskim pumpama u BiH ne odgovara stanju na svjetskom tržištu.

„Gorivo na pumpama je neopravdano skupo“, ističe Srdić i dodaje da je teško da će cijena nafte tokom ove godine ostati na tom nivou, što dalje donosi nove probleme za potrošače.

„Prateći trendove unazad nekoliko godina, jasno je da možemo očekivati da će i u toku ove godine doći do cifre od 100 dolara za barel, pa i više, što bi se opet moglo odraziti na poskupljenje proizvoda i usluga. Trgovci koriste priliku za ekstraprofit i smatramo da bi veći broj inspekcijskih kontrola imao efekat na trenutno stanje. Sa druge strane, ne možemo da prebacujemo ni krivicu na tržišnu inspekciju, koja ima daleko najviše kontrola u odnosu na druge kolege“, kazao je Srdić.

(Nezavisne)
CATEGORIES
Share This