Srpsko tržište nekretnina za tri godine poraslo skoro 100 odsto

Srpsko tržište nekretnina za tri godine poraslo skoro 100 odsto

Tržište nekretnina u Srbiji poraslo je skoro 100 odsto u prethodne tri godine, od završetka vanrednog stanja zbog pandemije 2020. do sada, izjavio je danas predsjednik Upravnog odbora udruženja Klaster nekretnine, Nenad Đorđević i dodao cijene kvadrata i dalje blago rastu.

„Imali smo 2019. godine promet od oko četiri milijarde evra godišnje, a prošle godine je bio oko 7.5 milijardi, znači rast od skoro 90 odsto. Imali smo godišnje rast prometa po 20, 30 odsto. Cijene su dosta porasle i generalno u ovom prvom kvartalu 2023. ne možemo da budemo nezadovoljni“ istakao je on u  izjavi za „Tanjug“.

Đorđević kaže da je srpsko tržište nekretnina investiciono i da kupci koji kupuju nekretnine gotovinom su u najvećem slučaju oni koji su prethodno prodali nekretninu, ali kasnije taj novac reinvestirali u neku drugu nekretninu.

Kako objašnjava, stambeni kredit, doznaka novčanih sredstava iz inostranstva ili pare koje se podignu sa štednih uloga građana, najčešće otvore taj kupoprodajni lanac, a kada se prva nekretnina proda, sa tim sredstvima od prodaje prve nekretnine u kupoprodajnom lancu proda se poslije tri do pet nekretnina.

Napominje da su cijene kvadrata u blagom rastu i da je promet u prvom kvartalu 2023. godine bio za oko 2.5 odsto veći nego što je bio u prvom  kvartalu 2022. godine, prenosi „Tanjug“.

Đorđević je rekao da, kada se gleda na godišnjem nivou, sezonski promet u prvom kvartalu bude najmanji, ali da onda kako se ide ka kraju godine promet raste i da najveća vrijednost kupoprodaje bude svake godine, po pravilu, u četvrtom kvartalu.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This