Srpska će imati dovoljno gasa, slijede pregovori

Srpska će imati dovoljno gasa, slijede pregovori

– Pregovori između „Gas-Resa“ i „Gasproma“ iz Sankt Peterburga o snabdijevanju gasom domaćeg tržišta za 2023. godinu trebalo bi da počnu za desetak dana, rekao je vršilac dužnosti direktora „Gas-Resa“ Momčilo Antonić.

Antonić je naveo da trenutno prikupljaju informacije od svojih kupaca o pitanju projekcija koliko će gasa potrošiti u idućoj godini.

„S tim informacijama ići ćemo prema `Gasprom eksportu`. Pregovori sa ruskom kompanijom trebalo bi da počnu za desetak dana. Nakon tih razgovora imaćemo više informacija kako o isporuci količine gasa, tako i o samoj cijeni energenta“, rekao je Antonić za „Glas Srpske“.

U „Gas-Resu“ za sada ne očekuju da bude bilo kakvih problema kada je u pitanju snabdijevanje domaćeg tržišta gasom u 2023. godini.

Srpska ima dugoročni ugovor sa ruskom kompanijom, koji je potpisan još 2015. godine, i prema tom ugovoru cijena gasa usklađuje se kvartalno sa kretanjem cijena naftnih derivata na berzi.

– Cijena gasa za Srpsku utvrđuje se kvartalno prema naftnoj formuli svakog prvog na početku kvartala za iduća tri mjeseca. Ako cijena naftnih derivata pada, i gas pojeftinjuje, a ako nafta poskupljuje, ista situacija je i sa gasom – pojasnili su ranije u “Gas-Resu”.

Na bazi te formule cijena gasa za posljednji kvartal ove godine viša je za 5,04 odsto u odnosu na treće tromjesečje. “Gasprom” snabdijeva gasom i tržište Federacije BiH, a u tom entitetu gas je u četvrtom kvartalu poskupio za 9,7 odsto.

Republika Srpska se gasom snabdijeva preko „Balkanskog“, odnosno „Turskog toka“ koji ide direktno preko Crnog mora, Turske, Bugarske, te preko Zaječara ulazi u Srbiju, odakle jedan krak ide ka BiH.

(BN Foto: Ilustracija/GS)

CATEGORIES
Share This