Spoljnotrgovinska razmjena prešla 6 milijardi dolara

Spoljnotrgovinska razmjena prešla 6 milijardi dolara

Republika Srpska je za 11 mjeseci prošle godine ostvarila obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 6,21 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 76,2 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost ostvarenog izvoza bila je 2,68 milijardi dolara, što je povećanje za 9,8 odsto u odnosu na isti perod 2021. godine.

Uvoz je za 11 mjeseci prošle godine ostvaren u iznosu od oko 3,53 milijarde dolara i veći je za 14,9 odsto u odnosu na isti period 2021.

Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene – nešto više od milijardu dolara Republika Srpska je ostvarila sa Srbijom, zatim 919,69 miliona dolara sa Italijom, te 588,6 miliona dolara sa Njemačkom.

Srpska je sa EU za 11 mjeseci prošle godine ostvarila izvoz od 1,91 milijardu dolara, a uvoz nešto veći od dvije milijarde dolara. Vrijednost izvoza je veća za sedam odsto, a uvoza za 13,6 odsto.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je vrijednost rasta izvoza, za razliku od dosadašnjih izvještaja, imala jednocifreno procentualno povećanje, što u okolnostima u kojima se nalazi evropska ekonomija ne znači da je loš rezultat.

“I dalje su prisutni rast izvoza i uvoza u poslovanju sa EU, kao najznačajnijim spoljnotrgovinskim partnerom Srpske. Ako se posmatra pokrivenosti uvoza izvozom vidljivo da je Srpska u ovom periodu ostvarila suficit u poslovanju sa Njemačkom, Austrijom i Hrvatskom”, navela je Stojadinovićeva.

Ona je napomenula da je potrebno sagledati da li je do povećanja vrijednosti uvoza i izvoza došlo zbog inflacije.

(Srna Foto: Ilustracija/Agencije)

CATEGORIES
Share This