Sljedeće nedelje ključan razgovor Putina i Vučića – bitka za što bolju cijenu gasa za Srbiju

Sljedeće nedelje ključan razgovor Putina i Vučića – bitka za što bolju cijenu gasa za Srbiju

Predsjednici Ruske Federacije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić imaće sljedeće nedelje telefonski razgovor koji će biti presudan kada je reč o gasnom aranžmanu između dvije države – saznaju “Novosti”.

Kako prenose naši dobro obavješteni izvori, od ishoda ovog razgovora zavisiće koliku cijenu za plavo gorivo će ubuduće plaćati naša država i na koliko će ugovor biti oročen.

Aktuelni desetogodišnji aranžman ističe 31. maja i načelni pregovori dviju strana na nivou kompanija su započeti, ali se očekuje da dvojica državnika stave pečat i da preciziraju uslove pod kojima će Srbija dobijati plin pred jednu od najneizvesnijih zima u posljednjih nekoliko decenija, imajući u vidu da svijet potresa jaka energetska kriza zbog rata u Ukrajini i sankcija koje je protiv Moskve uveo Zapad.

To ovom razgovoru daje dodatnu težinu, jer je Beograd s jedne strane pritešnjen otvorenim zahtevima evropskih zemalja i SAD da se pridruži kaznenim mjerama protiv Rusije, a s druge strane naša država je stoprocentno zavisna od gasa koji stiže iz najveće države svijeta.

Zato je pred prvim čovekom Srbije izuzetno važan razgovor koji može da ima i političke i ekonomske posljedice po našu državu. Podsjetimo, Srbija je do sada strateški važan energent plaćala po cijeni od 270 dolara za 1.000 kubika. Procjene su da je takav aranžman nemoguće zadržati, imajući u vidu enorman skok cijena plavog goriva na svjetskim berzama.

Opet, naša strana se nada da Rusi neće pribjeći ekstremnoj varijanti po kojoj bismo gas plaćali između 900 i 1.000 dolara za 1.000 kubika što bi bilo pogubno za našu industriju. I upravo u tom pažljivom odmjeravanju ekonomskih i geopolitičkih razloga, kao na apotekarskoj vagi, jeste delikatnost Vučićeve pozicije pred veoma važan razgovor sa liderom iz Kremlja.

Novosti

CATEGORIES
Share This