Skijaški centri na Alpima najavili mjere uštede energije

Skijaški centri na Alpima najavili mjere uštede energije

Francuski zimski centri najavili su mjere uštede energije na početku nove sezone, što uključuje sporije žičare i manje vještačkog snijega, piše „Gardijan“.

UŠamoniju biće usporeni ski-liftovi tokom manje frekventnih perioda, a u objektima u Val Torensu biće smanjeno grijanje i ograničena upotreba topova za snijeg.

Upravnici zimskih centara na francuskim Alpima pokušavaju na sve načine da uštede energiju u okviru nacionalnih napora smanjenja potrošnje, a skoro polovina centara suočava se sa trostruko, pa čak i šestostruko povećanim troškovima za struju.

FOTO: PREDRAG VUJANAC / RAS SRBIJA
FOTO: PREDRAG VUJANAC / RAS SRBIJA

U Šamoniju, blizu Švajcarske, ako nema gužve, lift će se kretati za 10 odsto sporije. A ako dođe do toga da napajanje ne može da zadovolji potražnju, liftovi će biti usporeni za 30 odsto.

Veliki broj skijaških centara, uključujući Šamoni i Val Torens, najavili su i ograničenje proizvodnje vještačkog snijega i smanjenje grijanja u objektima.

U Val Torensu će radnici na održavanju i osoblje restorana dolaziti na svoja radna mjesta uspinjačama 10 minuta uoči otvaranja staza, a ne sat vremena kao što je bilo ranije.

– Polovina francuskih skijališta moralo je da ponovo isposluje dugoročne ugovore o električnoj energiji ove godine usred rekordno visoke inflacije, a očekuje se enormno povećanje računa za struju – rekao je Aleksandar Molen, koji predsjedava Francuskim savezom skijaških centara.

Na primjer, račun za energiju za skijališta kojima Malen upravlja u rejonu Sibel, u Savoji, trebalo bi da bude 1,6 miliona evra 2023. godine, u odnosu na 400.000 evra 2020. godine.

Molen je rekao da će cijene karata za ski-žičare porasti za oko pet odsto, ali neće pokriti sve veće operativne troškove.

Val Torens je uspio da obezbijedi ugovor sa komunalnim preduzećem prije energetske krize, ali sada treba da pronađe rješenje za narednu skijašku sezonu.

 

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This