SAD blokadom državnih rezervi Rusije ruši svoj finansijski sistem

SAD blokadom državnih rezervi Rusije ruši svoj finansijski sistem

Pljačka pod izgovorom opšteg interesa

Odluka američke administracije da blokira ruske državne rezerve potkopala je povjerenje stranih investitora u američke finansijske institucije.

Odluka američke administracije da blokira rezerve ruske vlade potkopala je povjerenje stranih investitora u američke finansijske institucije.

Ovo mišljenje je izneo kineski zvanični list na engleskom jeziku Global Times.

„Kao rezultat jednostranih sankcija, Sjedinjene Države su zamrzle imovinu u vlasništvu Rusa i njihove vlade za desetine milijardi.

Ako je neka zemlja, ostvarujući svoje sebične političke interese, spremna da u djeliću sekunde oduzme državne i privatne strane račune, onda nikakve reči političara neće ubijediti strane investitore u sigurnost njihovog kapitala“, citira RIA Novosti.

Prema riječima autora, Vašington je „potpisao pakt smrti“ američkom finansijskom sistemu, kada je jednostrano odlučio da blokira rusku finansijsku imovinu.

Komentarišući nedavnu izjavu američke sekretarke finansija Dženet Jelen o nezakonitosti konfiskacije ruske imovine u korist Ukrajine, autorka je smatrala da to vjerovatnije nije „glas razuma“, već poziv na diskusiju o tome, kako da se legalizuje konfiskacija ruskih finansijskih rezervi.

Istovremeno, njemački ministar finansija Kristijan Lindner je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao, da ne odobrava ideju o oduzimanju lične imovine Rusa za finansiranje obnove Ukrajine o njihovom trošku, jer zemlje sa vladavinom zakona garantuju nepovredivost privatne svojine.

„Prepreke zapljeni imovine su veoma značajne“, prenosi Interfaks riječi ministra.

Istovremeno, Lindner je ponovio spremnost njemačke vlade da razmotri prijedlog za konfiskaciju ranije zamrznute strane imovine Centralne banke Rusije ali je neophodno proučiti pravna pitanja i posljedice ovog koraka po međunarodni poredak.

Borba.info

CATEGORIES
Share This