Rusija zabranila ugovore koji ograničavaju cijenu nafte

Rusija zabranila ugovore koji ograničavaju cijenu nafte

Stupila je na snagu ruska uredba kojom se zabranjuje isporuka nafte i naftnih derivata stranama koje žele da kupe taj proizvod po ograničenim cijenama.

Nakon što je 5. decembra 2022. na snagu stupio embargo EU na uvoz ruske nafte koja se dostavlja tankerima /ne i naftovodima/, kao i ograničenje gornje cijene ruske nafte u iznosu od 60 dolara za barel, Moskva je najavila kontramjere.

Tako je uredbom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina zabranjena isporuka nafte i naftnih derivata stranim pravnim i fizičkim osobama ako ugovori direktno ili nedirektno predviđaju korištenje mehanizma određivanja granične cijene u svim fazama snabdijevanja krajnjeg kupca.

Od danas, 1. februra, ruski izvoznici dužni su da spriječe prisutnost odredbi o primjeni mehanizma ograničenja cijena u inostranim ugovorima.

Ako se u ugovorima pronađe mehanizam graničnih cijena, izvoznici moraju o tome obavijestiti carinske vlasti i Ministarstvo energetike Ruske Federacije i otkloniti to u roku od 30 dana. U suprotnom, carinska tijela zabranjuju izvoz.

Zabrana vrijedi od 1. februara do 1. jula, a predsjednik Rusije može posebnom odlukom izuzeti pojedine isporuke iz primjene uredbe.

Embargo EU na uvoz ruskih naftnih derivata počinje 5. februara – podsjećaju agencije. ž

Srna

CATEGORIES
Share This