Rublja proglašena za najbolju valutu na svetu

Rublja proglašena za najbolju valutu na svetu

Ruska rublja je nadmašila 31 valutu u rastu od početka 2022. godine, postavši najbolja valuta na svijetu, izvjestio je Blumberg u srijedu.

Prema pisanju publikacije, rublja je od početka godine ojačala u odnosu na američki dolar za više od 11 odsto. Na međunarodnom tržištu valuta kurs rublje je do sada pokazao još veći rast od oko 12%.

Tokom trgovanja na Moskovskoj berzi 12. maja, kurs je pao na 63 rublje prema američkom dolaru – najjači od februara 2020. i 65 rubalja prema evru – najjači u skoro pet godina.

Ruska valuta je po dinamici pretekla brazilski real, koji je takođe pokazao značajan rast od skoro 9%. Treću poziciju u rangiranju valuta sa najboljim učinkom zauzima meksički pezos sa rastom od 1% u odnosu na dolar.

Rublja je u martu pala na istorijski minimum u odnosu na dolar i evro nakon što su SAD i njeni saveznici uveli oštre ekonomske sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Međutim, ruska valuta je počela dramatično da jača nakon što je vlada uvela niz mjera podrške i od tada je u porastu. Pored uvođenja privremenih kontrola kapitala, rusko Ministarstvo finansija obavezalo je ruske izvoznike da prodaju 80 odsto svoje devizne zarade. Uvođenje mehanizma za plaćanje izvoza gasa zasnovanog na rublji je takođe pomoglo stabilizaciji rublje, povećavajući ponudu valute na tržištu i podsticanju potražnje rublje.

Druge zemlje, pre svega Turska i Argentina, takođe su nedavno uvele kontrolu kapitala, ali nisu uspele da postignu iste rezultate kao Rusija, primećuje Blumberg. Od početka 2022. turska lira je depresirala za 13 odsto u odnosu na dolar, dok je argentinski pezos pao za 12,3 odsto.

Nulta tačka

CATEGORIES
Share This