RiTE “Ugljevik”: Razbacuju novac, a uzimaju milione kredita

RiTE “Ugljevik”: Razbacuju novac, a uzimaju milione kredita

– Zavisnom preduzeću Rudnik i termoelektrana “Ugljevik“ neophodan je kredit da bi ostalo likvidno zbog čega je uprava odlučila da od banaka zatraži ponude za kredite od 4,5 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Kredit je ovom preduzeću ERS neophodan za finansiranje tekuće likvidnosti, a tender za nabavku podijeljen je na dva lota, jedan na 2,5 miliona, a drugi na dva miliona maraka.

Za oba kredita u RiTE “Ugljevik“ spremni su da plate troškove od 150.000 KM, a kredit namjeravaju da vrate u 12 mjesečnih rata.

Rok da banke ponude kredite RiTE “Ugljevik“ je 23. april ove godine.

Rudnik i termoelektrana “Ugljevik“ prikazali su da su prošlu godinu završili sa dobiti od 1,52 miliona maraka. CAPITAL je objavio da to nije pokazatelj uspješnog rada, kako se pokušava predstaviti, nego rezultat računovodstvenih tehnika i pozitivnih kursnih razlika, o čemu smo pisali u tekstu „Računovodstvena akrobatika i kurs jena zaslužni za „uspjeh“ RiTE Ugljevik“.

Uprava rudnika i termoelektrane nedavno se pohvalila kako je nakon nekoliko godina preduzeće ostvarilo pozitivan poslovni rezultat. Međutim, iz finansijskog izvještaja, ali i iz potrebe za kreditom da bi se održala likvidnost, vidljivo je da se preduzeće suočava s problemima.

Preduzeće je na kraju 2020. godine imalo 35 miliona dospjelih, a neizmirenih, obaveza. Samo Matično preduzeće ERS-a od njih je potraživalo oko sedam miliona maraka.

(Capital)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS