Realni rast BDP-a u tekućem kvartalu 8,4 odsto u BiH

Realni rast BDP-a u tekućem kvartalu 8,4 odsto u BiH

Prema proizvodnom pristupu, realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH u trećem kvartalu, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 8,4 odsto.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a u trećem kvartalu od 1,7 odsto, u odnosu na prethodni kvartal, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U trećem tromjesečju ove, u odnosu na isti period lani, realni rast bruto dodate vrijednosti u hotelijerstvu i ugostiteljstvu iznosio je 30,5 odsto, u prevozu i skladištenju 22 odsto, dok je u trgovini na veliko i malo, popravci motornih vozila i motocikala realni rast bruto dodate vrijednosti iznosio 18 odsto.

Prema rashodovnom pristupu, BDP u trećem tromjesečju, u odnosu na isto tromjesečje lani zabilježio je realan rast od 8,4 odsto, što ukazuje na oporavak ekonomije, navode iz Agencije.

Sezonski podešena serija podataka u odnosu na prethodni period pokazuje pozitivnu stopu promjene BDP-a u trećem tromjesečju od 1,4 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje.

U trećem kvartalu, u odnosu na isti period lani, realni rast zabilježen je kod svih kategorija, i to potrošnja domaćinstava 3,9 odsto, potrošnja zemlje 2,1 odsto, bruto investicije 16,2 odsto, izvoz robe i usluga 51,1 odsto, te uvoz robe i usluga 32,9 odsto.

(Capital/ foto: Capital)

CATEGORIES
Share This