Radović upozorava: Makroekonomska politika nije dobra

Radović upozorava: Makroekonomska politika nije dobra

Zamjenik predsjednika SDS i poslanik u NSRS Milan Radović rekao je danas da makroekonomska politika nije dobra i da Republika Srpska mora jačati privatni sektor, kao i mala i srednja preduzeća.

Prema njegovim riječima rast prihoda od PDV-a za prvih šest mjeseci ove godine dolazi od rasta cijena i to opet plaćaju građani.

“Po osnovu doprinosa za PIO prikupljeno je 484 miliona maraka, dok rashodi za penzije iznose 598 miliona, odnosno 114 miliona maraka više. Po ovoj dinamici, na kraju godine imaćemo 228 miliona razlike i to je ono na što stalno upozoravam”, kaže Radović.

“Mi imamo situaciju gdje 190.000 radnika u privatnom sektoru izdržava 85.000 radnika u javnom sektoru i 270.000 penzionera, što je zabrinjavajuće”, ističe Radović.

Radović upozorava na drastičan rast ukupnog duga.

“Ukupan dug Republike Srpske sa 30. junom 2021. je iznosio 6.33 milijarde КM, dok je sa 31. decembrom 2020. iznosio 5.85 milijardi maraka. Dakle, Vlada nas je za samo šest mjeseci ove godine zadužila za novih 480 miliona maraka,” kazao je Radović.

Radović je kritikovao i kontroverzno zaduženje na Londonskoj berzi.

“Кamatna stopa na obveznice emitovane na Londonskoj berzi koju će opet platiti građani iznosi 4,75% i veća je od prosječne kamatne stope za kredite u Republici Srpskoj, koja je iznosila 4,66%,” naglašava Radović.

(BN)

CATEGORIES
Share This