Radnici štrajkom zavrću slavine pivara

Radnici štrajkom zavrću slavine pivara

Zaposleni u pivarama koje proizvode neke od vodećih njemačkih brendova su u četvrtak stupili su u štrajk upozorenja u okviru sindikalne kampanje za osjetno povećanje plata.

Obustava je pogodila pivare Beck’s, Hasereder (Hasseröder) i Dibels (Diebels). Sva imena pripadaju najvećem proizvođaču piva u svijetu, beligjskoj grupaciji Anhojzer-Buš InBev (Anheuser-Busch InBev).

Proizvodnja je u Beksu je stala u noći od srijede na četvrtak, rekao je jedan portparol sindikata radnika prehrambene industrije i ugostiteljstva NGG. Na istoj lokaciji  planirano je još prekida proizvodnje, dodao je.

Prema navodima sindikata, radnici su privremeno obustavili i proizvodnju Dibelsa u Dortmundu, kao i Haseredera, na sjeveru Njemačke.

24

Sindikalna organizacija NGG u Beksu traži povećanje od 12 odsto na godinu dana, dok u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji traži linearnu povišicu od 430 evra.

Sindikat smatra da će to pomoći radnicima sa manjom platom koji posebno trpe od inflacije.

Prodaja piva je u Njemačkoj 2022. bila u plusu od četiri odsto, odnosno 7,2 milijardi litara, u odnosu na prethodnu godinu, u kjojoj je pandemijsko zatvaranje lokala osakatilo prodaju. Poslovanje prošle godine je nadalje ostalo na minus pet odsto naspram 2019.

Mnogi pivari se žale na loše uslove zbog enormnog poskupljenja sirovina i energije i najavljuju korekciju svojih cijena naviše.

DPA

CATEGORIES
Share This