Prodaje se jedan od simbola jugoslovenske industrije

Prodaje se jedan od simbola jugoslovenske industrije

Prodaje se čuveni jablanički Granit, jedan od hercegovačkih privrednih simbola za kojeg se znalo u cijeloj Evropi, objavio je to stečajni upravnik u javnom oglasu za prodaju privrednog društva „Granit“ d.d. Jablanica metodom prikupljanja pismenih ponuda.

Kako je navedeno u javnom oglasu privredno društvo “Granit” d.d. Jablanica se prodaje kao cjelina, sa svim pravima i obavezama koje ima na dan zaključenja Ugovora o prodaji preduzeća.

100 godina tradicije

Preduzeće se bavi eksploatacijom i preradom granita već skoro 100 godina i spada u red nekadašnjih giganata jugoslovenske industrije, a od jablaničkog granita su se gradile zgrade i trgovi širom Evrope.

Među prepoznatljivim građevinama od granita iz Jablanice su zgrada bečke Opere, Akademija nauka u Moskvi, Gradska vijećnica u Berlinu. Granit s ponosom ističe da su među brojnim projektima od njihovog kamena napravljeni plato KSC “Skenderija” u Sarajevu, glavna ulica Knez Mihajlova u Beogradu, Hotel Hajat u Beogradu, Sportski centar “Cibona” u Zagrebu, Trg bana Jelačića, ulice Titova i Ferhadija u Sarajevu, pješačka zona u Zrenjaninu, pješačke zone i trgovi u Kragujevcu, te metro u Budimpešti, prenosi Kliks.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This