Prodaja njemačkog piva ponovo porasla poslije pandemije

Prodaja njemačkog piva ponovo porasla poslije pandemije

Prodaja njemačkog piva porasla je 2022. godine, pošto su njemačke pivare dvije godine bile pogođene mjerama ograničenja uvedenim zbog kovida-19, ali je i dalje manja nego prije pandemije.

Federalna statistička kancelarija objavila je danas da su njemačke pivare i distributeri prošle godine prodali oko 8.8 milijardi litara piva, što je 2.7 odsto više nego 2021. godine

Prodaja piva u Njemačkoj, koja čini više od četiri petine ukupne prodaje, porasla je za četiri odsto na 7.2 milijarde litara. To je i dalje pet odsto manje nego prije pandemije, 2019. godine.

Ukupan izvoz piva je smanjen. Iako su njemačke pivare izvezle oko 806 miliona litara piva u druge zemlje Evropske unije, što je 7.8 odsto više nego godinu dana ranije, izvoz u ostale zemlje je opao za 12.4 odsto na oko 716 miliona litara.

Pivarama nije pomoglo ni Svjetsko prvenstvo u fudbalu, tokom kojeg prodaja piva obično skoči. Ove godine se međutim to nije desilo, pošto se Mundijal u Kataru održavao kada je u Evropi počela zima.

Iako je su se donekle oporavile poslije zatvaranja restorana i barova tokom pandemijske krize 2020. i 2021, njemačke pivare se bore s dugoročnim trendom opadanja prodaje na koju utiču zdravstveni i drugi faktori.

Prema zvaničnim podacima, prodaja piva je tokom posljednje decenije opala za 7.4 odsto, prenosi “Beta”.

 

Agencije

CATEGORIES
Share This