Prihodi i primici 2.272 mlrd. KM u prvih šest mjeseci

Prihodi i primici 2.272 mlrd. KM u prvih šest mjeseci

Prihodi i primici planirani budžetom Republike Srpske u prva dva kvartala ove godine ostvareni su u iznosu od 2,272.3 milijardi КM, navodi se u Кonsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvo polugodište.

U izvještaju, koji će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati u nastavku 19. redovne sjednice, ističe se da su budžetski prihodi u prva dva kvartala ove godine ostvareni u iznosu od 1,473 milijarde КM.

Strukturu prihoda čine prihodi od direktnih poreza u iznosu od 712,5 miliona КM, indirektni porezi u iznosu od 646,9 miliona КM i neporeski prihodi od 112,5 miliona КM.

Primici od finansijske imovine u prva dva kvartala ove godine ostvareni su u iznosu od 32,4 miliona КM, od čega su najznačajniji primici po osnovu naplate zajmova datih javnim preduzećima u iznosu od 22,2 miliona КM.

U prva dva kvartala ove godine realizovane su dvije emisije dugoročnih obveznica Republike Srpske u ukupnom iznosu od 46,9 miliona КM i emisija na međunarodnom finansijskom tržištu u iznosu od 580,4 miliona КM.

Primici po osnovu emitovanih trezorskih zapisa Republike Srpske ostvareni su u iznosu od 115 miliona КM.

Rashodi i izdaci planirani budžetom u prva dva kvartala ove godine iskazani su u iznosu od 1,834.7 milijardi КM, dok je za redovno servisiranje ino-duga je izdvojeno 132,3 miliona КM.

Nastavljena je kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga i iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno je 163,7 miliona КM, a stanje novčanih sredstava na redovnim i namjenskim računima budžeta Republike Srpske na dan 30. juni ove godine iznosilo je 651,9 miliona КM.

Nastavak sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazan je za utorak, 30 novembra.

(Srna/ foto: capital)

CATEGORIES
Share This