Predlažemo manju stopu PDV, odluka je na Parlamentu BiH

Predlažemo manju stopu PDV, odluka je na Parlamentu BiH

U Banjaluci je danas počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem je dnevnom redu informacija o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije.

Zakazivanje sjednice zatražila je Vlada Republike Srpske, koja je predložila dnevni red.

“Vlada Republike Srpske predlaže da se u paralmentarnu proceduru BiH uputi prijedlog izmjene zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim će biti definisane snižena stopa PDV od nula odsto na osnovne životne namirnice i viša stopa od 22 odsto na luksuzna dobra i usluge”, kazala je Zora Vidović ministar finansija Republike Srpske.

Dodala je da je nadležnost za izmjenu stopa PDV-a i ukidanje akciza na Parlamentarnoj skupštini BiH, te da iz tog razloga Vlada predlaže da Narodna skupština RS usvoji odgovarajuće zaključke.

Vlada Srpske u skladu sa informacijom predlaže da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim će biti definisane snižena stopa PDV-a od nula odsto na osnovne životne namirnice i viša stopa PDV-a od 22 odsto na luksuzna dobra i usluge, uz temporalno ograničenje do 31. decembra 2022. godine.

Vlada predlaže i da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog zakona o akcizama u BiH, kojim se predlaže izmjena člana 17. Zakona, na način da iznosi akciza za naftne derivate iznose nula KM po litri naftnog derivata, uz temporalno ograničenje na jedan mjesec od 1. aprila 2022. godine, sa mogućnošću produženja u zavisnosti od kretanja cijena u narednom periodu.

(BN/Srna)

CATEGORIES
Share This