Potpuna zabrana uvoza ruskih energenata mogla bi da gurne njemačku ekonomiju u recesiju

Potpuna zabrana uvoza ruskih energenata mogla bi da gurne njemačku ekonomiju u recesiju

Potpuna zabrana uvoza ruskih energenata mogla bi da gurne njemačku ekonomiju u recesiju, upozorila je u petak centralna banka te zemlje, Bundesbanka.

Bundesbanka ističe da bi posebno teško bilo naći zamjenu za ruski gas.

– U scenariju koji predviđa intenziviranje krize realni bruto domaći proizvod pao bi nešto manje od dva posto u poređenju sa 2021. godinom, izvijestila je Bundesbanka u redovnom mjesečnom izvještaju, prenosi Hina.

Posebno teško bilo bi pronaći zamjenu za gas, što bi dovelo do prekida u snabdijevanju. Ruski gas čini više od polovine njemačkog uvoza tog energenta.

Posljedice obustave uvoza prtisnule bi njemačku ekonomiju i u iduće dvije godine, iako pad ne bi bio snažan kao 2020. godine, na vrhuncu korona krize, istakla je banka.

U 2020. godini ekonomija je pala 4,6 posto, a u 2021. godini porasla je 2,9 posto.

– U prvom ovogodišnjem tromjesečju aktivnost je, po svemu sudeći, stagnirala – procjenjuju u Bundesbanci, prenosi Al Džazira.

– Svi rezultati uključuju značajan nivo neizvjesnosti – dodaju.

– Među faktorima koji bi mogli naškoditi ekonomiji izdvojili su i rast cijena sirovina, koji bi indirektno smanjio primanja domaćinstava. Smanjila bi se i spoljna potražnja, a time i njemački izvoz, i to značajno – dodali su, prenosi Blic.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This