Poskupljenje ih pogodilo kao grom iz vedra neba!

Poskupljenje ih pogodilo kao grom iz vedra neba!

Poskupljenje repromaterijala u poljoprivredi nije ove godine mimoišlo ni povrtare. Njih je to pogodilo kao grom iz vedrog neba, jer nisu najavljena poskupljenja.

Cijene folija za plastenike su do pedeset posto poskupile, prate ih i cijevi za plasteničku proizvodnju i sisteme za navodnjavanje.

“To je skok koji nismo očekivali mi planiranu proizvodnju moramo nastaviti, moramo proizvesti. Moramo pratiti te visoke cijene, ali kako ćemo izdržati pitanje je”, kaže Goran Simić iz Poljoprivredne zadruge “Velika Obarska”

“Poljoprivrednik ne može da osustane zato što mora da radi da bi imao, ali to je sve rizično. Nije to ništa ugovoreno, pa da znamo za šta je. Ja sam ušao u kredit i sad borim se. Ako budemo propadali nećemo više raditi i gotovo”, kaže povrtar Miladin Simić.

Podizanje jednog plastenika u povrtarstvu je veoma skupo. Treba dosta izdvojiti novaca, a poskupljenja su u odnosu na prošlu godinu drastična.

“To nije korektno prema nama i mislim da se moraju neka poskupljenja ili najaviti ili bar na neki način izaći u susuret poljoprivrednciima”, smatra Goran Simić.

Ono što je najznačajnije i najneizvjesnije jeste da li će se i kako moći prodati njihovi proizvodi. Oni su veooma zdravi, kvalitetni, ali cijene diktira tržište.

BN TV

CATEGORIES
Share This