Poljoprivrednici nezadovoljni otkupom paradajza

Poljoprivrednici nezadovoljni otkupom paradajza

Više od 150 proizvođača potpisalo je ugovor sa menadžentom fabrike “Sava-Semberija” o isporuci paprike i paradajza. Nekolicina njih kažu da nisu ispoštovani. Nezadovoljni saradnjom okupile su se na kapiji ispred fabrike. Iz fabrike “Sava-Semberija” kažu da su do sada otkupljivali i više nego što je ugovoreno, te da je vraćen samo zelen i truli paradajz.

Poljoprivrednici su ogorčeni što na kapiji fabrike “Sava-Semberija” njihov paradajz nema zeleno svjetlo za preradu. Traže da se ugovori ispoštuju, dok ovih dana izrevoltirani bacaju paradajz.

“More paradajza je propalo radi njih, a ne radi nas. Ušli su u proizvodnju nespremni, jer su ugovorili više nego što mogu da prerade”, kaže Radiša Despotović, proizvođač iz  Donjeg Crnjelova.

“Predao sam 5 tona koliko je i u ugovoru, ali u fabrici su nam rekli da primaju sve viškove. Imam još 20 tona paradajza na njivi koje će da propadne”, poručio je Duško Mitrović, proizvođač iz  Donjeg Crnjelova.

Osim spornog otkupa, proizvođačima ne odgovara ni ugovorena otkupna cijena.

“Ovih 20 feninga je bila cijena 1988.godine, kada je đubrivo bilo 30 feninga po kilogramu, a sada je đubrivo 1,20 KM po kilogramu, a cijena paradajza je ostala ista”, objašnjava Goran Simić, direktor Poljoprivredne zadruge Velika Obarska.

“Ovi poljoprivredni proizvođači su ugovorom vezani, isto kao i ova fabrika zato mora postojati objašnjenje od same Uprave. Takođe, ovo ne smije više da se dešava, proizvođači ne smiju biti oštećeni “, rekao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.

Uprava fabrike “Sava-Semberija” dala je objašnjenje odluke o vraćanju paradajza sa kapije. Niko od proizvođača nije oštećen, rekao je  direktor Stevo Filipović.

“Dio proizvođača nije vraćen, nego je uredno izvagana roba I ustanovljeno od strane stručnih lica da je roba neadekvatna za preradu, što je i zapisnički sve dokumentovano”, rekao je Filipović.

On je dodao da je veći dio proizvođača koji je danas došao pred kapiju fabrike predao i više od ugovorenog. Filipović tvrdi da kvalitetan paradajz može da se doveze svakog momenta, a lošu robu ne smiju uzeti i dalje ga prerađivati jer ugrožava kvalitet proizvodnje.

Iz fabrike “Sava- Semberija” kažu da je ovo prvi put, u posljednje četiri godine, da je neko vraćen sa kapije jer nije imao ni minimalan kvalitet za preradu.

(BN)

CATEGORIES
Share This