Pojeftinio plin u Srpskoj

Pojeftinio plin u Srpskoj

Od 1. januara pa do kraja marta, građani u Republici Srpskoj plaćaće jeftiniji plin.

Ovo je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz preduzeća “Gas-Res”, iz koga pojašnjavaju da je formula za obračun cijene gasa ostala ista kao i prošle godine, ali da će cijena biti nešto niža zbog situacije na tržištu.

– ‘Gas-Res’ je potpisao produženje ugovora sa ‘Gazprom Eksportom’ po nepromijenjenim uslovima do kraja 2023. godine. Samim tim, zadržava se način formiranja cijene kvartalno na osnovu naftne formule. To znači da na osnovu formule na početku svakog kvartala ‘Gas-Res’ sam proračunava cijenu, ne šalje je ‘Gazprom Export’. Cijena za prvi kvartal 2023. godine je neznatno niža (par procenata) u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine – pojašnjavaju iz ove kompanije.

Prema riječima nadležnih iz “Gas-Resa”, jedina promjena, ali koja neće značajno uticati na iznos u cjelini, jeste činjenica da je cijena transporta povećana.

– Tačnije, povećana je naknada za operatera transportnog sistema i to će malo uticati na cijenu. Ali opet, to dobija taj operator, dobija ‘Gas-Res’, ali će u konačnici cijena gasa biti manja – kazali su iz ove kompanije.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This