Petričević: Vlada Srpske svojim mjerama rasteretila privredu

Petričević: Vlada Srpske svojim mjerama rasteretila privredu

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjeloslav Petričević rekao je da je Vlada Srpske svojim mjerama doprinijela rasterećenju privrede smanjenjem zbirne stope doprinosa, povećanjem neoporezivog dijela plate, smanjenjem i ukidanjem komunalne takse i ukidanjem fiskalnih i parafiskalnih opterećenja što je put prema većim platama.

“Novina u ovoj godini je da ćemo uskoro raspisati javni poziv za dodjele podsticaja za mala i srednja preduzeća, a sredstva će biti namjenjena za digitalnu transformaciju, tehničke inovacije, očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, kao i učešće na sajmovima, te organizovanje konferencija”, naglasio je Patričević.

Prema njegovim rječima, podrška privredi kroz aktivnosti Ministarstva ne ogleda se samo kroz finansijska sredstva, jer je mnogo toga urađeno na poboljšanju poslovnog ambijenta.

“Tu prije svega mislim na optimizaciju administrativnih procedura na republičkom nivou, odnosno pojednostavljenja različitih formalnosti kod registracije privrednih subjekata koje izdaju republički organi uprave, ukidanje taksi i nanada, što sve vodi smanjenju troškova i štedi vrijeme za poslovnu zajednicu”, kaže Petričević.

Izmjenama zakonskih rješenja o komunalnim taksama, podsjetio je on, ukinuta je obaveza plaćanja takse za isticanje poslovnog imena gdje se dolazi do uštede od 17 miliona KM, kao i dodatnih tri miliona KM za ukidanje posebne republičke takse što iznosi 20 miliona KM rasterećenja za privredu.

Petričević naglašava i da je tehnološki razvoj i povećanje produktivnosti osnovni uslov za razvoj privrede u Srpskoj i rast plata, jer samo kroz povećanje produktivnosti domaće kompanije mogu biti konkuretne na zahtjevnom inostranom tržištu.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This