Pandemija izmijenila listu deset najvećih ekonomija svijeta, jedna zemlja ispala

Pandemija izmijenila listu deset najvećih ekonomija svijeta, jedna zemlja ispala

Pandemija kovid-19 poljuljala je rang listu najvećih svjetskih ekonomija gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj istoriji.

Sjedinjene Države, Kina, Japan i Nemačka i dalje zauzimaju prva četiri mjesta kao najveće svjetske privrede, dok su neke pojedine ekonomije napredovale ili nazadovale na rang listi kao rezultat pandemije, a jedna zemlja je ispala iz prvih 10, pokazuje analiza CNBC-a urađena na osnovu ekonomskih projekcija MMF-a.

Američka TV stanica je poredila zemlje po nominalnom bruto domaćem proizvodu iz 2019. godine, izraženom u dolarima, sa procjenama BDP-a za prošlu godinu iz izvještaja MMF-a Svjetski ekonomski izgledi.

Nominalni BDP procjenjuje tržišnu vrijednost svih gotovih proizvoda i usluga proizvedenih u jednoj ekonomiji za godinu dana, ali ne uzima u obzir kretanje inflacije i stoga može da precijeni ili potcijeni stvarnu ekonomsku vrijednost, napominje se u prilogu.

Sjedinjene Države su zadržale lidersku poziciju na listi top 10 ekonomija svijeta, pri čemu se njen nominalni BDP spustio lani na 20,9 biliona dolara sa 21,4 biliona prethodne godine.

Nasuprot tome, drugoplasirana Kina bilježi rast nominalne vrijednosti BDP-a na 14,7 biliona dolara prošle godine sa 14,3 biliona dolara godinu dana ranije.

Japan je ostao treća najveća svjetska ekonomija u 2020. sa BDP-om procijenjenim na 5,0 biliona dolara (5,1 biliona $ u 2019.), dok je na mjestu broj četiri Njemačka čija je ekonomija zadržala vrijednost od 3,8 biliona dolara.

Indija, peta najveća svjetska privreda u 2019, pala je prošle godine na šesto mjesto iza Ujedinjenog Kraljevstva, iako uporedni podaci pokazuju da je BDP obje zemlje pao sa nivoa od 2,8 biliona dolara pre dvije godine na 2,7 biliona dolara lani.

Sedmu poziciju i dalje drži Francuska sa nominalnim iznosom BDP-a od skoro 2,6 biliona dolara (2,7 biliona $ u 2019.), a osma je Italija sa vrijednošću ekonomije od približno 1,9 biliona dolara (2,0 biliona $ u 2019.).

Brazil, koji je 2019. bio deveta najveća globalna ekonomija, ispao je iz vodeće desetorke ustupivši mjesto Kanadi, čiji je lanjski BDP procijenjen na 1,6 biliona dolara (1,7 bilion prethodne godine), a na rang listu je kao 10. najmoćnija privreda svijeta ušla Južna Koreja sa BDP-om od 1,6 biliona dolara u 2020. godini.

B92

CATEGORIES
Share This

COMMENTS