Olakšice za uvoz e-auta i hibrida u BiH i u 2023. godini

Olakšice za uvoz e-auta i hibrida u BiH i u 2023. godini

Kako se navodi u ovom prijedlogu, svrha donošenja odluke jeste da se carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15% na 5% za hibridna vozila, te sa 5% na 0% carinsku stopu na automobile na električni pogon.

– Primjenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz ove vrste automobila, od čega bi BiH imala višestruku korist kako s aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine, tako i s aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja. Odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju. Takođe, ova odluka predstavlja nastavak primjene Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra ove godine, čime će se osigurati kontinuitet primjene niže carinske stope prilikom uvoza novih električnih i hibridnih automobila – stoji u prijedlogu.

Kako su “Nezavisne” ranije pisale, ukidanje carina na uvoz električnih automobila i smanjenje stope na uvoz hibridnih, kao i uvođenje subvencija od strane Vlade Federacije BiH, povećali su uvoz i interes građana za kupovinu ovakvih vozila.

Kako se ističe u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih 10 mjeseci ove godine uvezeno je 48 električnih automobila u Bosnu i Hercegovinu, što je za svega dva manje nego što ih je došlo u cijeloj prošloj.

– Od 1. januara do 30. oktobra ove godine u BiH su došla 452 hibridna automobila, od toga 339 novih i 113 polovnih. Tokom 2021. godine u Bosnu i Hercegovinu je stiglo 359 hibrida, 269 novih i 90 polovnih – navodi se u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Anela Karahasan, viši stručni saradnik za industriju i usluge u Privrednoj komori FBiH, kazala je da su subvencije i suspenzija carina na uvoz električnih vozila i smanjenje iste na uvoz hibridnih vozila bili među prvim inicijativama Udruženja za elektromobilnost.

– Ovo su neophodne i osnovne mjere koje doprinose smanjenju cijena istih, odnosno njihovoj većoj dostupnosti – kazala je Karahasanova.

Dodala je da je potrebna ekstenzija obje mjere i u narednoj godini, kako bismo mogli vidjeti prave rezultate pomenutih mjera.

– Navedene odluke rezultirale su većim poticajem od strane ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobila, što znači da postoji tražnja od strane građana, a naročito pravnih subjekata. Uprkos povećanom interesu i broju upita, veliki broj ovih vozila neće se stići uvesti u periodu trajanja suspenzije carine i subvencija. Interes bi bio još veći da u trenutnom programu subvencija građani imaju mogućnost kupovine preko lizinga i da poticaje mogu dobiti pravna lica. Interes i broj upita svakim danom je sve veći. Interes bi bio još veći čim cijene budu prihvatljivije, ali i da se uključi lizing te drugi dodatni benefiti poput besplatnog parkinga ili smanjenja cijena putarine – naglasila je Karahasanova.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This