Odgovor na naftni embargo EU: Rusija povećala izvoz nafte

Odgovor na naftni embargo EU: Rusija povećala izvoz nafte

Rusija šalje sve više nafte u Kozmino, svoju glavnu luku na istoku. U Kozminu, prenosi Reuters, Rusi sada šalju petinu nafte više nego prije.

To je pokušaj da se zadovolje rastući zahtjevi azijskih kupaca, ali i da se ublaži naftni embargo koji je najavila Evropska unija.

Ruski Transneft, koji ima monopol na naftovodima, povećao je količinu sirove nafte koju šalje u Kozmino za oko 70.000 barela dnevno koristeći hemijske aditive za ubrzanje protoka nafte, rekli su izvori Rojtersu.

Samo Indija je dvostruko povećala svoj uvoz nafte iz Rusije, navodi Bloomberg.

Le  Pen: Naftni embargo EU je glup

U međuvremenu je  bivša kandidatkinja za predsednika Francuske Marin le Pen izjavila: “Embargo EU na isporuke ruske nafte je glup.”

I dodala da će se Rusija samo obogatiti prodajom svoje nafte drugim zemljama.

“Ovo su glupe sankcije koje štete Francuzima. Ruska nafta koju mi ne kupujemo biće prodata drugima. A prestanak isporuke ruske nafte će dovesti do povećanja cijene nafte. To će Rusiji samo biti drago”, rekla je Le Pen, komentarišući zabranu EU za isporuku ruske nafte.

Prema njenim riječima, embargo na rusku naftu, kao i mogući embargo na ruski gas koji bi EU mogla da uvede u budućnosti, imaće ozbiljne posljedice po francuske građane.

Agencije

CATEGORIES
Share This