O finansijama BiH u svijetu govori ministar odbrane

O finansijama BiH u svijetu govori ministar odbrane

– U Vašingtonu je održan prvi dan sastanka Međunarodnog monetarnog fonoda (MMF) na kojem je ispred Bosne i Hercegovine prisustvovao Zukan Helez, ministar odbrane i guverner BiH u MMF-u, a koji u ovom trenutku nema ama baš nikakve veze sa finansijama i ekonomijom u Bosni i Hercegovini.

„U rijetkim situacijama kada je ministar finansija, koji je logičan predstavnik u ovom tijelu, spriječen, pa da ga neko drugi zamjeni, i tada bi bilo upitno kako bi ministar odbrane bio odgovarajuća zamjena. Da naš stalni predstavnik u MMF-u bude ministar odbrane, čak i da je odgovarajuće struke, a nije, i da je osoba koja se razumije u tu tematiku, a ne razumije se, i tada bi bilo čudno, neprimjereno i teško za shvatanje. Ministar finansija tu treba da bude jedini adekvatan predstavnik i tu nema diskusije, eventualno kada je on spriječen, da to bude ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa koji dolazi iz ekonomskog ministarstva, a svako drugi na tom mjestu je pogrešno rješenje. Puno bi više uštedjeli na troškovima putovanja da ne pošaljemo nikoga ili da pošaljemo nižeg službenika koji je makar ekonomista“, rekao je Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Inače, kako nezvanično saznajemo, Zukan, koji dolazi iz SDP-a, kao guverner BiH u MMF-u predložen je jer se nalazi na funkciji zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i uopšte se nije vodilo računa o struci. Njegov kolega Zoran Tegeltija, kao ministar finansija i trezora, po obrazovanju ekonomista, imenovan je za guvernera u Svjetskoj banci, dok je Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, po obrazovanju pravnica, „sebi uzela“ funkciju guvernera u EBRD-u.

Helez, kako stoji u zvaničnoj biografiji na sajtu Ministarstva odbrane, završio je Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu

„Krišto i Tegeltija barem imaju veze sa finansijama i ekonomijom. Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH je i član Fiskalnog savjeta BiH u kojem se govori o budžetu, o finansijama pa i o eventualnim aranžmanima sa Međunarodnim monetarnim fondom. Helez nije ni član Fiskalnog savjeta i nema baš nikakve veze s tom tematikom“, ispričao je izvor „Nezavisnih“.

Zanimljivo je da je za Helezovog zamjenika u MMF-u imenovana Dubravka Bošnjak, ministarka civilnih poslova BiH, koja je završila postdiplomske magistarske studije iz oblasti računovodstva i revizije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a od 2013. godine je i doktor ekonomskih nauka.

„To je loša poruka, ne samo za MMF. Svi ti sastanci su veoma značajni, ne zbog samog sastanka, već zbog komunikacije koja se odvija u pauzama, prije sastanaka, poslije sastanaka i kada se razgovara sa kolegama iz ostatka svijeta. Tu ćemo imati ministre finansija iz zemalja širom svijeta, a mi ministra odbrane koji ne zna o čemu oni uopšte govore, i tako se stvara vrlo čudna slika BiH. Jedini logičan zaključak koji bi ljudi tamo mogli imati jeste da se nešto desilo našem ministru finansija i da smo u očajanju poslali bilo koga“, rekao je Gavran.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This