Novi šok: Gasprom smanjuje isporuke gasa Sjevernim tokom na 20 odsto kapaciteta

Novi šok: Gasprom smanjuje isporuke gasa Sjevernim tokom na 20 odsto kapaciteta

Gasprom obustavlja eksploataciju još jedne turbine Simensa, isporuke gasa Sjevernim tokom od 27. jula neće prelaziti 33 miliona kubnih metara dnevno, odnosno 20 odsto kapaciteta gasovoda, saopštio je Gasprom.

„U vezi sa završetkom roka za popravku Gasprom obustavlja eksploataciju još jedne gasne turbine Simensa na kompresorskoj stanici Portova”, saopštio je Gasprom na Telegram kanalu.

Sjeverni tok je glavna maršruta za isporuke gasa Gasproma Evropi. Gasovod je obnovio rad 21. jula, poslije planiranog tehničkog servirisanja. Isporuka gasa je nastavljena na nivou od 40 procenata ukupnog kapaciteta gasovoda.

Gasprom je ograničenje objasnio zastojem u povratku gasnih turbina koje su korišćene za pumpanje gasa, a koje su bile na remontu u Kanadi. Isporuka gasne turbine je prvo bila spriječena zbog sankcija koje je Kanada uvela protiv Rusije, ali je potom, na insistiranje Berlina, problem pravno riješen, tako da je turbina sada u Njemačkoj i treba da bude isporučena Rusiji, odnosno Gaspromu.

U Evropi smatraju da problemi s turbinama ne mogu da budu realni uzrok pada protoka gasa, dok ruska strana objašnjava da je smanjenje isporuka gasa Sjevernim tokom prouzrokovano isključivo sankcijama usled kojih su se pojavili problemi s remontom turbina.

Skočile cijene gasa na evropskim berzama

Cijene gasa na evropskim berzama naglo su ubrzale tempo rasta za gotovo 10 odsto nakon saopštenja „Gasproma“ o prestanku rada još jedne turbine Sjevernog toka i sada su više od 1.850 dolara za hiljadu kubnih metara, svjedoče podaci s londonske berze ICE.

Sputnik

CATEGORIES
Share This