Novi kredit: OC “Jahorina” se zadužuje, a Vlada Srpske je garant

Novi kredit: OC “Jahorina” se zadužuje, a Vlada Srpske je garant

Olimpijski centar Jahorina planira da se zaduži za novih 99 miliona maraka. Garant za taj kredit ponovo je Vlada Republike Srpske.

Najbolji način za izlazk iz krize, uzrokovane virusom korona, nove su investicije, tvrdi rukovodstvo Olimpijskog centra Jahorina obrazlažući odluku da se kreditno zaduže za 99 miliona maraka.

Plan je ta se od tog novca na planini izgradi sportska dvorana i dva nova četvorosjeda dok će najveći dio novc biti utrošen za izgradnju gondole Pale-Jahorina.

Pitanje je kako će Olimpijski centra vraćati rate kredita?

Ekonomski analitičar Slaviša Raković smatra da je novo kreditno zaduženje od 99 miliona maraka nastavak, kako kaže, pogrešne prekse. Sumnja da su projekti samoodrživi i da će Olimpijski centar moći da otplati kredit bez pomoći Vlade Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske uopšte se ne brine da li će Olimpijski centar Jahorina biti u stanju da vraća rate kredita ili će ta obaveza pasti na teret budžeta Srpske.

Podsjećamo da Investiciono razvojna banka Republike Srpske već posjeduje preko 90% akcija Olimpijskog centra Jahorina. Da li to znači da će, ako Centar ne plati kredit, to biti isplaćeno iz budžeta Srspek, a Vlada će onda praktično kupiti Jahorinu od IRB-a Republike Srpske koji je, koliko znamo, još institucija Republike Srpske?

                   

BN TV

CATEGORIES
Share This

COMMENTS