Nove mjere Agencije za bankarstvo zbog rasta kamatnih stopa

Nove mjere Agencije za bankarstvo zbog rasta kamatnih stopa

Agencija za bankarstvo Republike Srpske donijela je dvije odluke vezane za ublažavanje rizika izazvanih rastom kamatnih stopa, inflacijom i drugim poremećajima.

Usvojena je Odluka o privremenim mjerama za ograničavanje izloženosti banke i Odluka o dopuni odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa.

“Odluke će imati i povoljne efekte na kreditnu aktivnost i jačanje konkurencije na domaćem tržištu”, saopšteno je iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske iz koje nisu detaljno obrazlagali sadržaj odluka i njihove konkretne efekte.

U Agenciji navode da kontinuirano prate rizike i promjene koji mogu uticati na ekonomske prilike i stanje bankarskog sistema te da su rizici prisutni i u ovoj godini.

“U periodu prvih šest mjeseci primjene Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa, od oktobra 2022. godine, održan je opšti nivo kamatnih stopa na tržištu uz dominantno izbjegavanje povećanja nivoa kamatnih stopa od strane banaka”, navode iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Prema njihovom mišljenju, jačanje stabilnosti bankarskog sistema se postiže dodatnim i privremenim usmjeravanjem upravljanja rizicima i kroz upravljanje strukturom potencijalno značajnih i velikih izloženosti banaka na tržištima izvan Bosne i Hercegovine.

CAPITAL: D. T.

CATEGORIES
Share This