Novac blokiran, obaveze entiteta teku prema MMF-u

Novac blokiran, obaveze entiteta teku prema MMF-u

– Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je u intervjuu za Srnu da je neophodno da se što prije prenesu sredstva Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ na Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko distrikt, jer im od 23. aprila, kada su sredstva uplaćena na račun Centralne banke, teku obaveze po osnovu kamata, a novac još nisu ni dobili.

“Lično mislim da je ovdje riječ o nerazumijevanju. Veoma je malo spremnosti da se razgovara o prenosu sredstava. O tome se u ovom trenutku razgovara samo putem saopštenja, odnosno medija”, naglasio je Tegeltija.

On je rekao da se aranžman sa MMF-om u suštini sastoji iz dva dijela, političkog i tehničkog.

“Politički dio podrazumijeva da se prvo definišu uslovi aranžmana sa MMF-om, iznos kredita koji je definisan /330 miliona evra/, zatim dogovor o finansijskim uslovima, roku otplate, roku za grejs period, iznos kamate i pitanje raspodjele sredstava između entiteta i Brčko distrikta. Taj politički dio oko aranžmana smo završili još 11. aprila”, podsjetio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, tehnički dio podrazumijevao je da MMF uplati sredstva BiH, entitetima i Brčko distriktu, a da Centralna banka, koja je u ovom trenutku samo fiskalni agent, ta sredstva prenese vlasnicima na osnovu instrukcija i memoranduma.

“Mi se u ovom aranžmanu nalazimo u tehničkom dijelu i to na njegovom samom kraju kada je potrebno samo da Centralna banka prenese sredstva na račune entiteta i Brčko distrikta. Nažalost, neko želi da predstavi ovo kao političko, pa čak i nacionalno pitanje”, objasnio je Tegeltija u intervjuu Srni.

(BN)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS