Njemci upozoravaju na jednu od najvećih kriza ikada: “Ona iz 2015. će izgledati kao piknik”

Njemci upozoravaju na jednu od najvećih kriza ikada: “Ona iz 2015. će izgledati kao piknik”

Poremećaj lanaca snabdijevanja uslijed ukrajinske krize dovešće do nestašice đubriva i lišiće poljoprivrednike mogućnosti da proizvode dovoljno usjeva.

To se navodi u članku njemačke publikacije “Kompakt”, a prenosi RIA Novosti.

“Sljedeće godine nas čeka jedna od najvećih prehrambenih kriza u istoriji čovječanstva”, rekao je Matijas Berninger, šef odeljenja Bajer AG, hemijsko-farmaceutske korporacije.

Njegovo gledište dijeli i njemački ekonomista Matin Kaim, prema kome bi glad mogla da pogodi i do sto miliona ljudi širom svijeta, prenose Novosti.

Prema rečima šefa Svjetskog programa UN za hranu Dejvida Bizlija, nedostatak hrane će izazvati velike migracione tokove, u poređenju sa kojima će kriza iz 2015. “izgledati kao letnji piknik”.

Za evropske zemlje su od posebnog značaja fabrike đubriva na Uralu i u Belorusiji, koje su sada pod zapadnim sankcijama. Kao zamjena, predlaže se korišćenje azotnih đubriva, ali, kako piše list, zbog poskupljenja gasa ne mogu da se proizvode po pristupačnim cijenama.

Nakon što je počela specijalna vojna operacija sa ciljem denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, zapadne zemlje su pojačale sankcije Moskvi, piše RIA Novosti.

Restriktivne mjere su prvenstveno pogodile bankarski sektor i visokotehnološke proizvode. Mnogi brendovi su najavili povlačenje iz Rusije. Kremlj je nove sankcije nazvao ekonomskim ratom, ali je naglasio da su spremni na takav razvoj događaja.

B92

CATEGORIES
Share This