Niže cijene goriva nisu dovele do pojeftinjenja

Niže cijene goriva nisu dovele do pojeftinjenja

Nakon pada cijena goriva ispunjeni su svi uslovi da se isto dogodi i sa osnovnim prehrambenim namirnicama i robom koja se svakodonevno kupuju, smatraju borci za zaštitu potrošača.

„Prate to kada ide poskupljenje nafte i naftnih derivata, automatski idu cijene i namirnica gore. Ali kada pada nafta, onda se cijene zadržavaju, i samo se čeka novo poskupljenje, da bi opet digli cijene. Ovdje očito niko ne razmišlja o zaštiti potrošača.“, poručuje Nedeljka Ilijić iz Udruženja za zaštitu potrošača „Oaza“, Trebinje.

Ipak, ekonomisti poručuju da kod nas više nijedno ekonomsko pravilo ne vrijedi kada je u pitanju regulacija cijena putem tržišta.

„Nema mogućnosti da mehanizmi slobodnog tržišta definišu cijenu. Kada uzmemo našu situaciju, mi smo uvozno orijentisana privreda i uvozimo i inflaciju i visinu cijena diktira ta uvozna komponenta. Ono što sami proizvodimo, tu možemo na neki način da utičemo, ali samo jake ekonomije kroz metodologije subvencije i podsticaje mogu da utiču na cijene esencijalnih roba i da drže cijene na određenom nivou.“, kaže ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Pad cijena goriva trebalo je da snizi i cijene struje. Da u RS ništa nije kako treba, pokazuje ono suprotno što se dogodilo, a to je poskupljenje struje uprkos pojeftinjenju nafte.

„Za nas je bitno da nam pada cijena nafte,  jer onda su očekivanja da će pasti cijena električne energije i svih ostalih inputa. I kada se sva pojeftinjenja saberu da dođe do smanjenja cijena i svih ostalih namirnica.“ poručuje Saša Trivić iz Unije poslodavaca RS.

Očigledno po ugledu na vlast u Republici Srpskoj ponašaju se i vlasnici trgovačkih lanaca i benzinskih pumpi, s obzirom na to da su u više navrata dizali cijene namirnica, bez obzira na stanje na tržištu nafte, i to, kako je Inspektorat RS utvrdio, nezakonito.

Na adrese benzinskih pumpi i tržnih centara do sada je pristiglo čak 3, 2 miliona maraka kazni zbog formiranja viših cijena od dozvoljenih.

(BN)

CATEGORIES
Share This