Ništa od Viškovićevog obećanja: Blokirani svi računi, još jedna velika firma iz RS-a ide u stečaj

Ništa od Viškovićevog obećanja: Blokirani svi računi, još jedna velika firma iz RS-a ide u stečaj

Loše stanje u kojem se nalazi ova fabrika, bilo je vidljivo i prije početka vanrednog stanja i krize uzrokovane pandemijom Covida-19, kada su im blokirani svi računi.

Kulminacija je stigla ovih dana kad je uprava preduzeća predala Okružnom privrednom sudu u Prijedoru zvaničan prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad „HPK Draksenić“.

Kao glavne razloge za nefunkcionalnost preduzeća navode nisku otkupnu cijenu šećera na evropskom tržištu, dotrajalost fabrike, odnosno proizvodnog pogona.

Također, za krah „HPK Draksenić“ uprava navodi da je kriva i epidemija koronavirusa, jer im je zaustavila preradu kukuruza za „Studen grupaciju“.

alt

Međutim, loše stanje u kojem se nalazi ova fabrika, bilo je vidljivo i prije početka vanrednog stanja i krize uzrokovane pandemijom Covida-19, kada su im blokirani svi računi.

Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a najavljivalo je pomoć u vidu tri tone kukuruza te vodilo pregovore sa „Studen grupacijom“ o privatizaciji ovog preduzeća, ali to se, na kraju, nije realizovalo.

(SB/Capital)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS