Nimalo svijetle prognoze: Poskupljenje struje gasi veliki broj privrednih subjekata

Nimalo svijetle prognoze: Poskupljenje struje gasi veliki broj privrednih subjekata

Brojna poskupljenja koja su nas zadesila u posljednje vrijeme direktno su se odrazila na ionako loš standard stanovništva, a najnovija najava poskupljenja struke će biti direktan udar na nejaku privredu, a faktura će opet biti ispostavljena građanima kroz povećanje cijena roba i usluga. Iz Udrženja poslodavaca Federacije Bih upućuju ozbiljna upozorenja i apele, dok iz Republike Srpske još uvijek nema ozbiljnijih reakcija.

Na sve težu socijalnu i ekonomsku stuaciju značajan uticaj ima nestabilna politička situacija. Ona se najviše očituje u nedostatku investicija, pa je BiH po tom osnovu na začelju u regionu, za razliku od lidera Srbije koja uveliko prednjači sa obimom dirketnih stranih ulaganja. Očekuje se i pad kreditnog rejtinga, posebno zbog procjene da će politička kriza eskalirati od proljeća, najkasnije do ljeta, kako se budemo približavali izborima. Sve ovo će imati značajan uticaj na konkurentnost, posebno kompanija koje su zavisne od potrošnje električne energije. Ako se zaista realizuje povećanje cijene struje za privredne subjekta od 100. 200 ili 300 posto, to bi značilo gašenje velikog broja preduzeća, jer bi se sa nekonkurentošću cijena smanjio i profit. Taj proces bi prema procjeni eksperata obuhvatio najmanje 20 posto preduzeća.

Dakle, enormno povećanja cijena električne energije za privredu će dovesti do smanjenja privrednih aktivnosti, gubitka radnih mjesta i ugrožavanja životnog standarda.

“Privatni sektor je u raljama vlasti i sa svih strana dobija samo udare. Osim povećanja cijena električne energije, privreda se suočava i sa troškovima koje će imati zbog najavljenog mijenjanja fiskalnih kasa te povećanja minimalne plate radnicima. Najavljeno poskupljenje električne energije bilo bi dodatno opterećenje od 200 miliona KM godišnje za privredu, a zamjena fiskalnih kasa privrednike će koštati od 75 do 80 miliona KM. Mi smo do sada potpisali pet kolektivnih ugovora s granskim sindikatima, što je bio dodatni udar na privredu od 25 posto. Samo se na doprinose time dodatno izdvaja oko 150 miliona KM godišnje. Ovo sve je poruka investitorima da nije pametno da investiraju ovdje, privrednicima da smanje svoje biznise i presele ih u neke druge zemlje, a građanima da pakuju kofere i idu vani”, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH. Iz Udruženja poslodavaca Republike Srpske još uvijek nema značajnijih reakcija, izuzev sporadičnih upozorenja.

Za to vrijeme, rukovodstva Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i sedam granskih sindikata iz realnog sektora izrazili su zabrinutost najavom enormnog povećanja cijena električne energije za privredu, koje će dovesti do smanjenja privrednih aktivnosti, gubitka radnih mjesta i ugrožavanja životnog standarda radnika i građana. Sa zajedničkog sastanka upućen je zahtjev Vladi FBiH da u skladu sa zakonskim ovlaštenjima reaguje i ne dozvoli enormno povećanje električne energije i time spriječi otpuštanja radnika i kolaps privrede.

Na pomenutom sastanku je donesen zajednički zaključak da je neophodno bitno smanjiti opterećenja cijene rada, donošenjem novog zakon o doprinosima FBiH, kojim bi stopa doprinosa na plate iznosila maksimalno 30 posto, čime bi se stvorili uslovi za dodatno povećanje minimalne plate koju su dogovorili poslodavci i sindikati kroz kolektivne ugovore.

ISTOK

CATEGORIES
Share This