Nedostatak radne snage najveća boljka privrede

Nedostatak radne snage najveća boljka privrede

– U organizaciji njemačke fondacije „Friedrich Ebert Stiftung“ u sali Narodne biblioteke u Sanskom Mostu održana je panel-diskusija o ekonomskom razvoju ove općine, uz prisustvo predstavnika privredne zajednice.

Panelisti na ovom događaju bili su načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, kantonalni zastupnik Almin Hopovac i predsjednik Udruženja privrednika Alen Šabanović.

Događaj je trebalo da detektuje ključne probleme lokalne ekonomije, ali i njene perspektive u budućnosti.

Šabanović je u svom izlaganju istakao kako je najveći problem s kojim se Sanski Most danas suočava nedostatak radne snage, posebno kvalifikovane, što je uzrokovano velikim migracijama stanovništva s ovih prostora.

Također, istakao je kako se značajan broj privrednih aktivnosti odvija u sivoj zoni, te da izostaje efektivna kontrola državnih organa.

Također, istakao je poteškoće za investitore koji se ogledaju u kompleksnosti birokratskog sistema u Bosni i Hercegovini, te premrežavanju brojnih nadležnosti između više nivoa vlasti.

Kao ključne probleme naglasio je i pitanje zaštite rijeke Sane i životnog okoliša, s obzirom na to da akutni problem gradske deponije ni poslije više decenija nije riješen.

Načelnik Hasanbegović je također istakao poteškoće sa radnom snagom koja nedostaje, te dodao kako se lokalna administracija trudi da bude podrška investitorima, posebno u pogledu osiguranja radnog prostora. U tom kontekstu naveo je potrebu proširenja poslovnih zona, navodeći da su cijena radne snage, energije i niži porezi još ono što privlači investicije na ove prostore.

„U proteklom periodu trudili smo se da osiguramo prostor za investitore, kao i svu neophodnu infrastrukturu. Ispostavilo se kako je to dalo rezultat, budući da su poslovne zone generisale veliki broj radnih mjesta“, kazao je Hasanbegović.

Hopovac je u kontekstu radne snage istakao kako je izuzetno važno obrazovni sistem uskladiti s potrebama tržišta, te naveo i turizam kao brzorastuću granu ekonomije u koju treba ulagati. Također, istakao je i potrebu čvršćeg uvezivanja s dijasporom, koja predstavlja ogroman potencijal za Sanski Most i lokalnu ekonomiju.

„Imamo značajan broj naših ljudi koji su u dijaspori zaradili značajan kapital i voljni su ga uložiti u Sanski Most. Mislim da u proteklom periodu nismo dovoljno uradili na planu kako da privučemo i olakšamo njihove investicije“, rekao je Hopovac.

Prije izvjesnog vremena pomenuta fondacija je organizovala panel-diskusiju u Sanskom Mostu i tom prilikom se govorilo o problemima sa zaštitom i očuvanjem životne sredine, s posebnim naglaskom na djelovanje rudnika mrkog uglja u Kamengradu i lokalnu deponiju.

U narednom periodu, kako je istaknuto, biće organizovano još panel-diskusija na kojima će biti riječi o lokalnim problemima s kojima se danas suočava općina Sanski Most.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This