Neće biti inflacionog efekta: Centralna banka pušta u opticaj dodatne količine kovanog novca

Neće biti inflacionog efekta: Centralna banka pušta u opticaj dodatne količine kovanog novca

 Centralna banka BiH će 28. novembra pustiti u opticaj kovanice konvertibilne marke (KM) u apoenima od pet i dvije KM, dodatno kovane u ovoj godini.

Novac u ovim apoenima kovan je u skladu sa redovnim aktivnostima Centralne banke BiH koje imaju za cilj da obezbijede dovoljno kovanog novca odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH, saopšteno je iz ove banke.

Osnovna obilježja i dizajn dodatne količine kovanog novca u apoenima od dvije i pet KM, izdanje 2022. godina, ostaju isti kao i na kovanom novcu prethodnih izdanja ovih apoena, s tim da se na naličju kovanog novca nalazi brojčana oznaka “2022”.

Kovanje nove količine kovanog novca konvertibilne marke nema inflacioni efekat, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdata KM ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu, navodi se u saopštenju.

Kovani novac će u opticaj biti puštan sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala Centralne banke BiH.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This