Narudžbe u njemačkoj industriji padaju već šesti mjesec zaredom

Narudžbe u njemačkoj industriji padaju već šesti mjesec zaredom

Potražnja u julu je pala za 1,1 posto u odnosu na juni, podstaknuta padom robe široke potrošnje, posebno farmaceutskih proizvoda. To je više nego što su ekonomisti predviđali – pad od 0,7 posto.

Potražnja u julu je opala 1,1 posto, što je više nego očekivano (Bloomberg)

Njemačka se bori da spriječi zimsku energetsku krizu nakon što je Rusija prekinula isporuke prirodnog gasa. Čak i ako uspije, privreda se i dalje bori s povećanim troškovima koji opterećuju industrijsku proizvodnju i izbacuju iz kolosijeka oporavak uslužnog sektora.

“Preduzeća i dalje imaju poteškoća da ispune svoje porudžbine jer su lanci snabdijevanja prekinuti zbog rata u Ukrajini i dalje postoje distorzije koje su izazvane krizom Covid 19”, navodi se u saopćenju statističkog odjeljenja u utorak.

Vlada kancelara Olafa Scholza najavila je 65 milijardi eura (64,5 milijardi dolara) novih mjera kako bi pomogla domaćinstvima i preduzećima da se izbore s pritiskom, iako ekonomisti smatraju da to neće biti dovoljno da se spriječi recesija.

Mjerač aktivnosti kompanije S&P Global prošle nedjelje pokazao je usporavanje fabrika u velikim dijelovima eurozone zbog pogoršanja kupovne moći potrošača.

Bloomberg Adria

CATEGORIES
Share This