Najveći skok u IT sektoru

Najveći skok u IT sektoru

Gotovo 82 odsto izvoza iz Republike Srpske ostvaruje prerađivačka industrija, a najveći izvoz ostvaren je u Srbiju, Hrvatsku i Italiju.

Ovo pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS o spoljnotrgovinskoj razmjeni u prvom kvartalu ove godine.

Ukupna vrijednost spoljnotrgovinske razmjene je nešto veća od 2,8 milijardi maraka. Na izvoz se odnosi oko 1,28 milijardi KM, što je za 34,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Uvezeno je robe u vrijednosti od oko 1,58 milijardi KM ili 38,8 odsto više nego u istom periodu 2021. godine. Razlog za ovoliko povećanje vrijednosti uvoza i izvoza je uglavnom u inflaciji, a djelimično i u količini proizvoda.

Najveći skok vrijednosti izvoza u prva tri mjeseca ostvaren je u djelatnosti Informacije i komunikacije, od oko 125 odsto, te Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i gasom, od oko 85 odsto.

Podsjećamo da je „Elektroprivreda RS“ izvozno orijentisano preduzeće, a u prvom kvartalu ove godine izvezeno je električne energije vrijednosti oko 159,5 miliona KM.

Osim Hrvatske i Italije, kompanije iz Republike Srpske najviše izvoze na tržišta Njemačke, Slovenije i Austrije.

S druge strane, najveći uvoznici u Republiku Srpsku dolaze iz Srbije (268,9 miliona KM), Italije (237,2 miliona KM), Njemačke (138,9 miliona KM), Kine (141,6 miliona KM) i Slovenije (103,8 miliona KM).

Izvor podataka za statistiku spoljne trgovine je Jedinstvena carinska deklaracija o izvozu i uvozu robe. Republički zavod za statistiku preuzima podatke, razvrstane prema jedinstvenom identifikacionom broju pravnih subjekata Republike Srpske, od Uprave za indirektno oporezivanje BiH i dalje ih statistički kontroliše i obrađuje.

HRANA

Vrijednost uvezene hrane i živih životinja u prvom kvartalu iznosi oko 220,9 miliona KM. U ukupnom uvozu učestvuje oko 14 odsto, a vrijednost uvoza hrane veća je četiri puta od izvoza.

Podsjećamo da je u martu inflacija u Republici Srpskoj bila 9,1 odsto, a da je najveći godišnji rast cijena zabilježen u odjeljku Hrana i piće od 13,9 odsto.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This