Najvažniju bitku protiv Rusije, SAD izgubile: Izvoznici nafte odbili odluku Zapada

Najvažniju bitku protiv Rusije, SAD izgubile: Izvoznici nafte odbili odluku Zapada

Saudijska Arabija i njeni partneri u Savjetu Persijskog zaliva za saradnju (GCC) neće podržati namjeru Zapada da ograniči cijene ruske nafte na globalnom tržištu.

To je izjavio za Tas Mohamed Dijab, stručnjak za svetsku ekonomiju na Libanskom institutu za ekonomske studije.

„Epoha kada su naftne monarhije bile spremne da ispune svaki zahtjev Sjedinjenih Država i Zapada je prošla. Moderna politička elita u zemljama GCC-a vodi izbalansiranu politiku i zainteresovana je za očuvanje partnerskih odnosa s Rusijom, tako da će reakcija arapskih izvoznika nafte od Saudijske Arabije do Alžira na tu odluku biti negativna“, rekao je Dijab.

Prema njegovim rečima, teško je zamisliti kako će učesnici samita G7 u Elmauu moći da sprovedu svoj plan da Rusiju liše dijela izvoznih profita.

„Očigledno je da je za Organizaciju zemalja izoznica nafte (OPEK), koja s Rusijom ima zajedničku strategiju za stabilizaciju situacije na svjetskim tržištima, ova inicijativa neisplativa“, naglasio je Dijab.

Dodao je da tim korakom Zapad prijeti da izazove haos i da je usmjeren na razaranje mehanizma prilagođavanja cijena nafte u okviru grupe OPEK+.

Libanski analitičar je takođe ocijenio da Indija i Kina, koje kupuju velike količine sirove nafte i naftnih derivata od Rusije, neće pozdraviti nastojanja G7 da prisili Rusiju da prodaje svoju naftu po nižim cijenama.

„Sve u svemu, možemo očekivati da će SAD i Zapad izvršiti snažan pritisak na Indiju, kao i na zemlje GCC-a, uoči arapsko-američkog samita u Džedi 16. jula, kojem će prisustvovati i američki predsjednik Džo Bajden“, napomenuo je Dijab.

On je primijetio, takođe, da zemlje G7 žure da „otkinu“ dio izvoznih prihoda Rusije kako bi do jesenjih izbora u Sjedinjenim Državama oborile svjetske cijene nafte.

„Cijena benzina u Americi postala je političko pitanje, a rasprodaja američkih rezervi nafte radi obaranja svjetskih cijena do sada je imala mali efekat“, zaključio je Dijab.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel najavili su planove za ograničenje cijena ruske nafte na samitu G7 u Elmauu.

Prema Mišelu, za to je potrebna šira koalicija koja bi uključila i druge zemlje, a ne samo EU i SAD.

Tanjug

CATEGORIES
Share This