Najniža vrijednost evra u zadnje dvije decenije

Najniža vrijednost evra u zadnje dvije decenije

U proteklih 20 godina Evro je pao na najniži nivo zbog zabrinutosti u Evropi oko snadbijevanja energijom i ekonomskog rasta, dok je dolar ostao jak u odnosu na glavne konkurente.

Dok jedni ekonomski analitičari ističu da nam predstoji najveća inflacija u istoriji, drugi kažu da situacija ipak nije toliko dramatična i daće se evro ubrzo vratiti.

Evro je dostigao vrijednost od 0,99 dolara što je najniža vrijednost u posljednje dvije decenije. Ekonomski analitičar Slaviša Raković kaže da nije riječ o nekoj dramatičnoj promjeni, koja se odnosi na veliku primarnu emisiju evra i dolara u čitavom svijetu gdje je na prve naznake inflacije Američki FED povukao potez sa dizanjem kamatnih stopa, dok Evropska centralna banka nije.

„Uglavnom evro osciluje oko one ose koja mu je na početku postavljena, kao i što se naši gledaoci sjećaju dolara, koji je kada gledamo prema marki, u rasponu od 1,6 do 2,4 marke se kretao i to su te granice. Ako gledate ove makroekonomiste koji vode provrede, nikome nije stalo da se taj trend nastavi i raznim mjerama to može da se primiri, pa čak u budućnosti može da dodđe do preokreta, da evro počne da jača“, kaže ekonomista Slaviša Raković.

Sa Rakovićem se slaže i ekonomski analitičar Admir Čavalić  koji smatra da će se vrijednost Evra vrlo brzo vratiti i da je riječ o pritisku na Evropsku uniju da podigne kamatne stope.

„ Već se to dešava, neke banke su nas i iznenadile malo su i poranile po tom pitanju. Tu moguće probleme mogu imati svi oni korisnici kredita sa promjenjivom kamatnom stopom , određena pravna lica koja su kreditno opterećena. Ali, generalno to ne treba posmatrati tako loše, to je jedna mjera protiv inflacije , ako možete uštediti da n tome daće biti jeftiniji finalni proizvod i usluge, a sa druge strane malo skuplji vaš kredit koji otplaćuejte, mislim da ćete biti  na istom“, smatra Čavalić.

Za razliku od Rakovića i Čavalića ekonomski analitičar Aleksa Milojević kaže da nam  prema istraživanjima stručnjaka  predstoji najveća svjetska ekonomska kriza u istoriji, gdje će društveni proizvod biti umanjen za čak 60 odsto, gdje će valutni poremećaji biti ogromni, a da će Evro nestati i dolar izgubiti na vrijednosti.

„Kada je u pitanju naše iskustvo sa valutnim odborom koji je najveća monetarna prevara, gdje je novac zadržanavrijednost, mi imamo vrijednost novca iz 97 godine na 1,95 za Evro, a od tada su se dogogile užasne ekonomske nesreće gubici, deficiti i dugovi a novac stabilan, što jeekonomska laž i nemoguće. I pošto se ekonomski zakon ne može poništiti on se mora pokazati, znači može vlast jedno određeno vrijeme može da zadrži vrijednost novca, ali na kraju on mora da se pokaže, a to znači da će ubrzo 100 maraka vrijediti 50 maraka, da će se duplo manje robe moćži kupiti za novac i da će siromaštvo porasti za dva puta“, ističe ekonomista Aleksa Milojević.

Sa pozitiven strane procjene analitičara su da ovakav odnos evra i dolara pogoduje izvozu roba iz Evrope na Američko tržište, dok sa negativne strane posmatrano sa stanovišta ratnih dešavanja, inflacija je neizostavan dio naše budućnosti.

(BN/ foto: Ilustracija/ admiralmarkets)

CATEGORIES
Share This