Nafta skočila na 100 dolara za barel

Nafta skočila na 100 dolara za barel

Cijene nafta su skočile danas nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) povećala svoju prognozu rasta globalne potražnje do kraja ove godine.

Evropska nafta Brent porasla je za 2,68 posto ma 100 dolara po barelu na trgovanju do 18,45 časova po našem vremenu, a američka WTI nafta je ojačala za 3,15 procenata na 94,83 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.com, koji prati promjene cijena u realnom vremenu.

IEA je u kvartalnom izvještaju o tržištu nafte, objavljenom danas, podigla svoju procjenu tražnje za naftom za 380.000 barela dnevno na 2,1 milion barela dnevno u preostalom dijelu ove godine.

Rekordne evropske cijene prirodnog gasa i visoke temperatura podstakle su “značajan” prelazak sa gasa na naftu u proizvodnji električne energije, posebno u Evropi i na Bliskom istoku, što će podići potrošnju tog energenta do kraja 2022, navela je IEA u izvještaju.

Agencija sa sjedištem u Parizu je takođe procijenila da će opredijeljenost EU da smanji potrošnju gasa u zemljama članicama za 15 odsto od avgusta 2022. do marta 2023. podići potražnju za naftom na kontinentu za otprilike 300.000 barela dnevno u narednih šest kvartala.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This