Nafta ostaje nezamjenjiva narednih 20 godina

Nafta ostaje nezamjenjiva narednih 20 godina

– Globalna potraživanja za naftom porašće na 110 miliona barela dnevno za otprilike 20 godina, čime će se svetska potražnja za energijom povećati za 23 odsto, konstatovao je nedavno OPEC.

″Nafta je nezamjenjiva u doglednoj budućnosti,” rekao je glavni sekretar Haitham Al Ghais iz Organizacije zemalja izvoznica nafte obraćajući se na inauguralnoj konferenciji Energy Asia održanoj u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru.

“Svijet će trebati više nafte – ne manje. Prema našim globalnim izgledima, vidimo da će globalna potražnja za naftom porasti na 110 miliona barela dnevno do 2045.”, rekao je, dodajući da će nafta do tada i dalje činiti oko 29 odsto energetskog miksa.

Prognoza je u suprotnosti s predviđanjima Međunarodne agencije za energiju (IAE) o smanjenju rasta godišnje potražnje s 2,4 miliiona barela dnevno 2023. na 400.000 barela dnevno 2028.

Strah od “energetskog haosa”

Prije dvije sedmice, IEA je predvidjela da će globalna potražnja za naftom porasti šest odsto od 2022. na 105,7 miliona barela dnevno 2028. godine zahvaljujući petrohemijskom i avionskom sektoru.

Glavni sekretar OPEC-a dodao je da će nedovoljna ulaganja u naftnu industriju samo dovesti u pitanje održivost sadašnjih energetskih sistema i dovesti do “energetskog haosa”.

Od sada do 2030., Al Ghais je predvidio da će se još pola milijarde ljudi preseliti u gradove širom svijeta kako se globalna privreda nastavlja širiti.

(Capital)

CATEGORIES
Share This