Na jednoj novčanici dinara mogu se zaraditi desetine hiljada evra

Na jednoj novčanici dinara mogu se zaraditi desetine hiljada evra

Numizmatika je naučna disciplina koja se bavi proučavanjem kovanica, papirnog novca, medalja i sličnih predmeta. Osim prikupljanja i istraživanja novca, numizmatika uključuje i analizu istorijskih, kulturnih i ekonomskih aspekata koji su vezani za novac.

Kroz proučavanje kovanica i novčanica, numizmatičari mogu doći do vrijednih informacija o istoriji trgovine, politike, umjetnosti i tehnologije. Numizmatika nije samo hobi za kolekcionare, već i alat za arheologe i istoričare jer novac često pruža važne dokaze o prošlim civilizacijama i društvima.

A u kontekstu numizmatike, vrijednost starih novčanica može varirati u zavisnosti od rijetkosti, stanja (očuvanosti), istorijskog značaja, grešaka u štampi i potražnje među kolekcionarima. Tako stari novac ponekad može donijeti velike količine novca, što pokazuje vrijednost koju na današnjem tržištu može dostići jedna novčanica koja već dugo nije u opticaju. Riječ je o novčanici od 100 dinara iz davne 1884. godine. Za nju je danas moguće dobiti čak nekoliko hiljada evra.

„Novčanica od sto dinara iz 1884. godine, u zavisnosti od stepena očuvanosti, danas vredi nekoliko hiljada evra. A ako je u izuzetno dobrom stanju, za nju je moguće dobiti i dvadesetak hiljada evra. Ima nekih novčića koji su stari po 100 godina, a koji ni danas nisu značajno dobili na vrednosti, dok ima novčića starih po 20 godina koji su jako popularni. Na primer, sav kovani novac s likom Nikole Tesle je popularan, bez obzira na tiraž“, objašnjava numizmatičar Željko Jelić za RTS.

Ova novčanica iz 1884. godine bila je u opticaju do Prvog svjetskog rata. Tada ih je u prometu ostalo 70, a sudbina većine nije poznata.

Za kolekcionare je popularan i novac kovan ili otisnut u malom tiražu koji je bio u opticaju, a stepen očuvanosti jedan je od faktora koji mu određuju cijenu. Za kulturne institucije neki primjerci ipak nemaju cijenu, prenosi Dnevno.hr.

CATEGORIES
Share This