Mnogi poslodavci zbog virusa smanjuju broj zaposlenih

Mnogi poslodavci zbog virusa smanjuju broj zaposlenih

Kriza izazvana virusom korona, koja je dovela do kolapsa uslužnih djelatnosti i smanjenog obima posla u ostalim privrednim sektorima, mnoge radnike već je ostavila bez posla.

Među prvima na udaru su se našli oni koij su bili angažovani preko agencija za zapošljavanje i putem ugovora na određeno vrijeme.

S druge strane, mnoge firme su zbog novonastale situacije prinuđene da radnike pošalju kući jer je proizvodnja prekinuta. Glavno pitanje za njih je da li će uopšte dobiti platu. Sindikati zahtjevaju od Vlade da što prije izađe sa setom mjera podrške privatnom sektoru, a od poslodavaca traže moratorijum na otpuštanja.

Dragoljub Vukadinović, predsjednik “Metalac” grupe kaže da od 2.200 radnika njih 500 već nekoliko dana ne dolazi na posao, a da će se taj broj uvećati zbog ukidanja međugradskih linija.

– Procijenili smo da će kompanija, ako ako kriza potraje dva i po mjeseca izgubiti oko pet miliona evra. Sve je stalo i imaćemo problem sa isplatom zarada. Za taj period, samo za plate nam treba četiri miliona evra. Ljude šaljemo kući, ali nikome nećemo davati otkaz – kaže Vukadinović.

Ističe da ne mogu dati punu platu ako im država ne pomogne. Jedino rješenje bi u suprotnom bilo, kako navodi, da radnicima isplate 65 odsto ili da svim zaposlenima daju minimalnu zaradu.

Jovan Protić iz Međunarodne organizacije rada, kaže za Novosti da niko ne može sa sigurnošću da kaže koliko će ljudi ostati bez posla u Srbiji, ali smatra da taj broj neće biti mali.

– Iz Makedonije stižu procjene da je već otpušteno oko 6.000 radnika, a u Austriji čak 49.000. Nisu sve države podjednako pogođene, a apsurd je da će one u kojima je stepen industrijalizacije najveći, pretrpiti i najveću štetu. Prvi na udaru su radnici koji su bili angažovani preko agencija za zapošljavanje, koji se bave najmom radne snage, a za tim je potpuno prestala potreba – kaže Protić.

Ističe da se teret krize mora ravnomjerno rasporediti između radnika, poslodavaca i države, a to kako smatra treba da koordinira Socijalno-ekonomski savjet.

– Ne bi valjalo da jedna strana podnese cijeli teret. Ne bi valjalo ni da dođe do masovnih otkaza, ali ne može se ni očekivati ni od poslodavac koji nemaju posla da isplaćuju 100 odsto zarade i da izgube konkurentnost. Poruka poslodavcima je da već sada razmišljaju o postkriznom periodu, kada će im biti potrebni radnici i da ih zadrže – kaže Protić.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da je najvažnije pitanje koliko dugo će ovakvo stanje trajati i koliko će ograničenje imati privreda.

BN TV

CATEGORIES
Share This

COMMENTS