MMF upozorava: Ne ugrožavajte važan izvor prihoda

MMF upozorava: Ne ugrožavajte važan izvor prihoda

Povodom najava vlasti Republike Srpske da će se taj entitet povući i iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) oglasio se i rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je trenutno u Sarajevu, Endru Džuel.

On je naglasio potrebu očuvanja Uprave za indirektno oporezivanje, naročito poslije destruktivnih najava iz Republike Srpske.

“Vlada Republike Srpske je najavila svoju namjeru da se povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje (UINO). Ostavljajući po strani pravnu problematiku o kojoj Međunarodni monetarni fond nije u poziciji da komentariše, smatramo da bi ovakav potez imao velike ekonomske posljedice”, ističe predstavnik MMF-a.

UIO je jedna od najuspješnijih institucija u Bosni i Hercegovini Indirektni porezi koje prikuplja UIO su najznačajniji izvor prihoda za vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH. Ovi prihodi se koriste za finansiranje škola, bolnica, za izgradnju puteva i autoputeva te za isplatu penzija.

“Izuzev u 2020. godini, kada nas je pogodila pandemija, ovi prihodi posljednjih godina bilježe stalni rast. Oporavkom ekonomije mi očekujemo da će ove godine prihodi od indirektnih poreza dostići najviši nivo do sada. Ovaj dokazani okvir za prikupljanje i raspodjelu indirektnih/neizravnih poreza bi se raspao ukoliko bi se Republika Srpska puvukla iz UIO. Bosna i Hercegovina bi se tada vjerovatno vratila u situaciju prije nego je uspostavljena UIO, kada su poreska konkurencija između entiteta i raširena poreska evazija umanjivale prihode širom zemlje”, naglašava Džuel.

Niži prihodi bi u ovom slučaju ugrozili ključne usluge koje vlade trenutno pružaju. Rasformiranje UIO bi takođe ugrozilo pravovremeno servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine, što trenutno UIO osigurava putem automatskog mehanizma koji je izolovan od političkog uplitanja.

“Čak i da entiteti ostanu opredijeljeni servisiranju svojih obaveza, tranzicija od ovog provjerenog mehanizma bi vjerovatno oslabila raspoloženje investitora i povećala troškove zaduživanja. Zbog svih ovih razloga podstičemo vlasti da očuvaju integritet Uprave za indirektno oporezivanje. UIO je poput Centralne banke, stub ekonomije koji dobro služi građanima Bosne i Hercegovine”, zaključuju iz MMF-a.

(Klix)

CATEGORIES
Share This