MMF predstavio plan akcije za regulaciju digitalne imovine

MMF predstavio plan akcije za regulaciju digitalne imovine

Međunarodni monetarni fond predstavio je plan akcije u devet tačaka za načine na koje bi države trebalo da tretiraju digitalna sredstva, pri čemu je prva tačka da se kriptovalutama kao što je Bitcoin ne odobri status legalnog sredstva plaćanja.

Upravni odbor MMF-a razmatrao je istraživanje “”Elementi efikasnih pravila za kripto sredstva”, koje je zemljama članicama MMF-a dalo uvid u to šta bi mogao biti prikladan odgovor zakonodavaca na kripto sredstva, piše Reuters.

Napori da se digitalna imovina reguliše postali su, nakon kolapsa brojnih kripto berzi i imovine u posljednjih nekoliko godina, prioritet za vlasti, saopštili su iz fonda.

Najvažnija preporuka je da se “očuvaju monetarni suverenitet i stabilnost jačanjem okvira monetarne politike i da se kripto aktivu ne odobri zvanična valuta ili status legalnog sredstva plaćanja“.

MMF je uputio kritiku Salvadoru krajem 2021. godine kada je ta centralnoamerička zemlja postala prva koja je usvojila Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Kriptovalute kao sredstvo plaćanja od tada je usvojila i Centralnoafrička Republika.

Druga stavka na listi uključuje zaštitu od prevelikog priliva kapitala, usvajanje nedvosmislenih poreskih pravila i zakona u vezi sa kripto imovinom, kao i uspostavljanje nadzora za sve učesnike u kripto tržištu.

Zemlje takođe treba da kreiraju međunarodne aranžmane za poboljšanje nadzora i sprovođenje propisa, kao i da uspostave načine za praćenje uticaja kriptovaluta na stabilnost globalnog monetarnog sistema, dodali su iz MMF-a.

Biznis.rs

CATEGORIES
Share This