MMF: Dodikov separatizam ugrožava ekonomiju i finansije

MMF: Dodikov separatizam ugrožava ekonomiju i finansije

Separatizam koji sprovode ili najavljuju vlasti Republike Srpske već je ugrozio ekonomsku i finansijsku stabilnost Bosne i Hercegovine, a ukoliko ti trendovi ne prestanu, posledice po zemlju i entitete mogu biti veoma ozbiljne, upozorio je zvaničnik Međunarodnog monetarnog fonda.

Rumunka Alina Iancu, koja je preuzela dužnost šefa misije za Bosnu i Hercegovinu u sjedištu MMF-a u Vašingtonu, rekla je u intervjuu banjalučkim Nezavisnim novinama od ponedjeljka da razvoj političkih stvari u zemlji dovodi u pitanje procjene da će ove godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,5%.

Političke tenzije koče makroekonomske politike i reforme, što predstavlja prijetnju oporavku i izgledima za rast, rekao je Iancu, dodajući da je MMF posebno zabrinut zbog potencijalnog povlačenja entiteta RS iz ključnih državnih institucija, uključujući Upravu za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Od 2004. godine organ je zadužen za naplatu carina, akciza i prihoda od PDV-a, koji se potom raspoređuju na entitete i Distrikt Brčko.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će set zakona o istupanju entiteta RS iz niza institucija BiH uključivati zakon koji će osporiti ovlaštenja Uprave za indirektno oporezivanje i naplatiti PDV i carine sam po sebi.

Mislimo da bi ekonomski troškovi povlačenja (iz UIO) bili značajni, i za entitet RS, jer bi to dovelo do smanjenja naplate poreza i moglo bi uticati na servisiranje spoljnog duga zemlje i njen kreditni rejting, rekao je Janku.

Šef misije za Bosnu i Hercegovinu pri MMF-u rekao je da je u ovakvim okolnostima izuzetno važno održati stabilnost Centralne banke Bosne i Hercegovine, koja još nije postala meta Dodikovih kritika, iako blokiranjem odluke čineći da u Predsjedništvu BiH mjesecima sprječava imenovanje novog guvernera.

Pored projekcije rasta BDP-a od 4,5 odsto, MMF je prije aktuelne političke krize predvidio da će BDP Bosne i Hercegovine u 2022. godini porasti za 3,2 odsto, ali će i to zavisiti od političkih dešavanja u zemlji, posebno od inflacije u zemlja je sada oko 3%.

Uprkos činjenici da inflacija u skoro svim zemljama raste zbog uticaja pandemije koronavirusa na ekonomiju, MMF je saopštio da će ti pritisci oslabiti do sredine sljedeće godine.

Očekujemo da će inflacija nastaviti da raste u narednim mesecima zbog rasta cijena sirovina, transportnih troškova i jake domaće tražnje, ali će u periodu 2021-2022. ostati ispod 2% u prosjeku, rekao je Janku, koji savjetuje da se ne povećavaju plate. jer bi to samo dovelo do daljeg povećanja cijena.

(Agencije)

CATEGORIES
Share This