Mitrović otkrio šta usporava transport robe BiH

Mitrović otkrio šta usporava transport robe BiH

Najveći problem u međunarodnom transportu robe BiH trenutno je postojanje koridora i pratnje kroz Hrvatsku, što usporava protok, izjavio je danas u Gradiški ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Mitrović je na graničnom prelazu u Gradiški razgovarao sa predstavnicima Granične policije, prevoznicima i predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i na licu mjesta se uvjerio u kilometarske kolone i duga čekanja na prelazak granice.

– Evropska komisija je 23. marta naložila da sve zemlje pojednostave procedure za međunarodni transport robe, što su ispoštovale sve zemlje EU, osim Hrvatske, uspostavile su zelene koridore što smo i mi u BiH uradili – rekao je Mitrović.

On je istakao da je jutros formirano operativno tijelo na nivou BiH i Hrvatske u koje su uključeni pomoćnici ministara bezbjednosti, transporta i komunikacija, entitetski ministri saobraćaja, Granična policija, Uprava za indirektno oporezivanje i Veterinarska kancelarija BiH.

– Dogovoreno je da se na svakom graničnom prelazu na kojem se obavlja međunarodni transport robe, prije svega na graničnim prelazima Gradiška i Šamac, odrede operativni timovi koji će rješavati ovu problematiku – rekao je Mitrović i najavio mogućnost otvaranja još jednog graničnog prelaza za međunarodni transport robe prema Hrvatskoj.

Mitrović je sve vozače, kojima je, kako je rekao, u ovom trenutku najteže, zamolio za strpljenje i razumijevanje.

On je istakao da se ovaj problem mora riješiti kako bi život u BiH bio nastavljen jer sadašnje stanje, prema njegovim riječima, vodi u kolaps.

– Očekujem da operativna grupa već sutra konstatuje stanje na graničnim prelazima i predoči ga vladama BiH i Hrvatske – rekao je Mitrović i dodao da se ovaj problem mora riješiti u naredna dva-tri dana.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić rekao je da danas nisu dobili nikakve garancije da će se ukinuti koridori i pratnja kroz Hrvatsku i dodao da će sutra u Privrednoj komori Republike Srpske biti održan sastanak s ciljem pronalaženja rješenja za ovaj problem.

– Ukoliko ništa ne riješimo, za vikend ćemo imati sastanak unutar Udruženja i nije isključeno da potpuno obustavimo prevoz – istakao je Grbić.

(Srpska info)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS