Manja proizvodnja: Pad potražnje i kiše uzeli danak

Manja proizvodnja: Pad potražnje i kiše uzeli danak

Proizvodnja šumskih sortimenata u Srpskoj u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani manja je za 12,4 odsto, a prodaja za 17,6 odsto, a prema ocjeni stručnjaka, takvom rezultatu najviše su doprinijeli loši vremenski uslovi, pad potražnje na evropskom tržištu, ali i sukob u Ukrajini.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za šest mjeseci ove godine proizvedena su 160.279 metara kubnih šumskih sortimenata, dok je u istom periodu lani na lagerima bilo 35.507 kubika više.

Podaci pokazuju da se od ukupne mase proizvedenih sortimenata na četinare odnosi 81.840 metara kubnih, a na sortimente lišćara 78.439 kubika.

Od januara do juna ove godine prodato je 162.919 kubika šumskih sortimenata, dok je u istom periodu lani prodato 203.865 metara kubnih.

– Proizvodnja šumskih sortimenata u junu ove u odnosu na jun prošle godine je manja za 18,1 odsto, a prodaja šumskih sortimenata je manja za 20,1 odsto – podaci su Zavoda za statistiku.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo za “Glas Srpske” kaže da je u Evropi značajno pala potražnja za proizvodima prerade drveta, posebno namještaja.

– To se desilo, vjerovatno, zbog krize i sukoba u Ukrajini, a najznačajnije je pala u Njemačkoj. U proteklim krizama imala je mali pad potražnje od oko 10 odsto, a sada je on od oko 40 odsto – rekao je Partalo, koji je i direktor banjalučke firme “Drvoprodeks”.

Dodao je da je jedan od glavnih razloga manje prodaje pad cijene transporta ove vrste robe iz Kine.

– Cijena prevoza kontejnerom je sa 13.000 pala na ispod 1.000 dolara. Njihova roba je dosta ispod naših cijena, pa u značajnom dijelu sortimenata ona dodatno ugrožava našu prodaju sa ovih prostora – rekao je Partalo.

To što su “Šume Srpske” još dodatno smanjile proizvodnju, kako kaže, desilo se zbog loših vremenskih uslova, jer je pet mjeseci padala kiša, a ne zbog samog problema sa radnom snagom. Dodao je da su značajno pale i cijene namještaja.

Nekadašnji sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik, koji je upućen u ovu temu, kaže da se šumska gazdinstva i dalje nalaze u problemima, da nisu u mogućnosti da izvršavaju planirane zadatke u potpunosti.

– I prošle godine je planirana proizvodnja podbacila za nekih sedam procenata. Od takve proizvodnje još imamo manji procenat ostvarenja, što znači da sve faze u proizvodnji, kada je u pitanju sječa i privlačenje, nisu na visini zato što imaju probleme i stalno ih ponavljaju – rekao je Šinik.

(Glas Srpske)  Foto: Depositphotos/jenoche

CATEGORIES
Share This